Förpackningar och mat för miljarder hamnar i de svenska hushållssoporna

Miljöföretaget Sakabs årliga ”Plockanalyser”, som undersöker och analyserar vad vi slänger i våra sopor, visar att mat- och förpackningssvinnet i Sverige fortfarande är mycket stort.
Det största problemet är matsvinnet, där vi slänger stora mängder ätbar mat i form av frukt, grönsaker, bröd, tillagad mat, etc., men även många förpackningar hamnar i soporna fast de egentligen ska gå till återvinning. Det sammanlagda värdet av mat- och förpackningssvinnet uppskattas till cirka 10,2 miljarder kronor.


Mängden förpackningar och returpapper, som hamnar i soporna och inte i förpacknings- och tidningsinsamlingen, uppgår enligt plockanalyserna till 400.000 ton på ett år och representerar ett återvinningsvärde på 200 miljoner kronor. Matsvinnet uppskattas till 200.000 ton om året, vilket motsvarar ett värde på 10 miljarder kronor.

I sin slutsats av de genomförda plockanalyserna, vilka har omfattat hushållens kärl- och säckavfall och utförts på 160 platser runt om i landet, konstaterar Sakab att det är viktigt av såväl ekonomiska som miljömässiga skäl att stödja och uppmuntra till förbättrad källsortering av de svenska hushållens avfall.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden & Denmark
JERRY PETTERSSON

Publicerad: 2012-05-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
OBS! Du som prenumerar på nord emballage / packnews.se får nu tillgång till extramaterial som ej tidigare funnits på sajten.
Packleverantörer
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:


Chosen supplier: 
STI Group
: +45 76321040 |
DK-6000 KOLDING
E-post  
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser som du kan ha nytta av!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
Visutech
Kinnareds Well
Miller Graphics
Antpac
Megadyne
StrongPoint
Mobergs
Dynatec
Econ Pac
Robatech
Christer Nöjd AB
RPC
Modulpac
Speedpac