Stora Ensos Primeforma har lägre miljöpåverkan visar LCA
Graf som visar utfallet av livscykelstudie av Primeformas CO2-avtryck jämfört med konventionella plasttråg.

En livscykelstudie (LCA) visar att Stora Ensos kartongbaserade påläggsförpackning Primeforma (bilden) har lägre miljöpåverkan än motsvarande förpackningar i plast. Det skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.
Kartongprodukten Primeforma utvecklades av Stora Enso för termoformade livsmedelsförpackningar och att förpackningarna har ett lägre koldioxidavtryck än förpackningar i plast bekräftas i en LCA, som genomfördes under den finska studien FutuPack EKO 2010.


Idén med Primeforma-förpackningen är att dess botten eller "trågdelen" av förpackningen är tillverkad av fiberbaserad och termoformbar kartong i stället för plast. Kartongtråget är förslutet med en tunn plastfilm, vilket innebär att man kan se själva produkten inuti den modifierade atmosfären. Andelen oljebaserade fossila råvaror i tråget är bara 13 procent, medan 87 procent består av träfiber. Primeformal-konceptet lämpar sig för termoformade förpackningar med upp till 150 gram skivat pålägg, vilket gör det idealiskt för förpackningar till mindre eller singelhushåll.

Primeforma-kartongen kan användas på befintliga förpackningslinjer för termoformade förpackningar, vilket gör att tillverkare av exempelvis färdigskivad ost eller kallskuret kött inte behöver investera i nya förpackningsmaskiner, utan kan använda Primeforma-materialet i sina befintliga maskiner.

Den aktuella LCA:n visar att koldioxidavtrycket för en Primeforma-förpackning i genomsnitt ligger på 65-90 procent jämfört med förpackningar som helt och hållet består av plast. Den stora skillnaden beror på koldioxidavtrycket hos de olika plastmaterialen som används i andra jämförbara förpackningar.

"Våra förpackningsmaskiner som används för tillverkning av termoformade förpackningar ger livsmedelsföretagen en fördel, eftersom varumärkesägarna har möjligheten att ersätta plasten med Primeforma i upp till 12 mm djupa tråg", säger Ulrik Kruchen, produktionsteknisk expert på Sealpac GmbH, en tillverkare av maskinlinjer för termoformade förpackningar från Oldenburg i Tyskland och en av Stora Ensos viktigaste partner i produktionen av Primeforma-förpackningar.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON

Publicerad: 2012-05-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
OBS! Du som prenumerar på nord emballage / packnews.se får nu tillgång till extramaterial som ej tidigare funnits på sajten.
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
Speedpac
RPC
Mobergs
Dynatec
Antpac