Cellcomb får miljonbidrag till sin livsmedelsabsorbent

Karlstadsbaserade företaget Cellcomb, som bland annat utvecklar och tillverkar miljövänliga laminatprodukter för engångsbruk, får cirka 2 miljoner kronor av Vinnova i ett så kallat Forska&Väx-bidrag.
Pengarna ska användas för att utveckla en cellulosabaserad absorbent till livsmedelsförpackningar.
Användande av absorbenten ska spara pengar och minska fossila utsläpp, samtidigt som den ska öka matens hållbarhet.
"Det här kan bli hur stort som helst, eftersom matsvinnet i EU årligen uppgår till cirka 180 kilo per person", säger Cellcombs VD Henric Nedéus (bilden).


I dagens livsmedelsförpackningar finns ofta en absorbent till exempelvis färskt kött, fisk och kyckling. Absorbenten är vanligen utformad som en slags kudde, som ska suga upp överskottsvätska. I förpackningarna byts dessutom luften ut mot en så kallad ”skyddande atmosfär” (vanligen koldioxid) som ska förlänga hållbarhetstiden. Men den skyddande gasen gör att förpackningens volym ökar, vilket stjäl utrymme vid transport och förvaring.
Cellcombs idé är istället att utveckla sin absorbent så att den både suger upp vätska och utsöndrar rätt mängd koldioxid successivt.

Cellcombs absorbent är en vidareutveckling av en livsmedelsabsorbent som kallas FoodPad och som bygger på en specialutvecklad absorberande pappersmassa från SCA (läs här).


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON

Publicerad: 2014-08-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
OBS! Du som prenumerar på nord emballage / packnews.se får nu tillgång till extramaterial som ej tidigare funnits på sajten.
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
Dynatec
Mobergs
Speedpac
Antpac
RPC