Vattenfabrikens Eko-vatten lanseras nu i plastflaskor tillverkad av 100 procent återvunnen PET. (Bild Vattenfabriken)

100 procent återvunnen PET i Vattenfabrikens Eko-flaskor

21 november, 2019

Svenska Vattenfabriken i Olofström gör som läskjätten Coca-Cola och lanserar dryckesflaskor som består till 100 procent av återvunnen PET.
Flaskorna har volymerna 33 och 50 centiliter och används till Vattenfabrikens smaksatta Eko-bordsvatten.

Vattenfabriken skriver i ett pressmeddelande att de nya flaskorna visar på bolagets åtagande att arbeta med hållbara förpackningslösningar och följa den globala utvecklingen mot en cirkulär ekonomi för PET-flaskor. Det är också ett stort steg för att minska företagets koldioxidutsläpp: den nya Eko-vattenflaskan kommer att minska varumärkets kolavtryck med 73 procent.

De nya flaskorna är utvecklade av Petainer i Lidköping, som är specialiserade på produktion av preformar för formblåsning till plastflaskor, etc.

Den återvunna plasten i Vattenfabrikens flaskor kommer livsmedelsgodkända plastförpackningar insamlade på konsumentnivå. Ur denna så kallad PCR-plast (Post-Consumer Recyclate) utskiljs PET-materialet och omvandlas till pellets, som sedan bearbetas och omvandlas till nya PET-flaskor.

Petainer har använt PCR-plast i sina preformar och flaskprodukter i mer än 15 år och enligt företaget är resultatet hållbara förpackningskonstruktioner med utmärkt prestanda, styrka och utseende.

”Vi fokuserar på att leverera hållbara förpackningar med hög teknisk prestanda till våra kunder. Vi är stolta över att samarbeta med märken som Vattenfabriken, som delar vårt engagemang för att göra PET-förpackningar cirkulära och värdera plastavfall som en resurs”, säger Helen Öjerson, nordisk affärsutvecklingschef på Petainer.

”Vi ser fram emot den officiella lanseringen av våra Eko vattenflaskor, producerade av 100 procent återvunnet material och producerad av Petainer, en lokal leverantör med stor expertis inom hållbarhet”, säger Henrik Byrsjö, produktionschef på Vattenfabriken Olofström AB.

—————————————–
Petainer i Lidköping AB är ett dotterbolag till brittiska Petainer, som förutom Lidköping, Sverige även har verksamheter i Ryssland, Tjeckien, Brasilien och Kina.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!