Över tvåtusen ungdomar från Sveriges föreningsliv deltog i Strandens Dag den 18 september och samlade in 13 ton skräp och slängda förpackningar. (Bild Städa Sverige/Tomas Olsson)

13 ton förpackningar och skräp samlades in på Strandens Dag

24 september, 2021ANNONS

Strandens Dag den 18 september städade ungdomar och föreningar från norr till söder bort 13 ton skräp och förpackningar från Sveriges stränder – en ökning med hela 30 procent jämfört med förra året.

Svenska Strandens Dag ingår i organisationen Ocean Conservancys globala initiativ International Coastal Cleanup Day, då stränder i mer än 100 länder städas på en och samma dag varje år. I Sverige är det Städa Sverige och Returpack/Pantamera, som inom samarbetet #städamera har tagit initiativet till och organiserar den svenska upplagan av strandstädningen.

I år deltog mer än tvåtusen ungdomar i Strandens Dag, vilket var fler än fjolåret.

”Strandstädningen är en meningsfull aktivitet”, säger projektledaren Anton Hedlund. (Bild Städa Sverige)

”Det är kul att fler och fler vill engagera sig och ser det som något meningsfullt. Det är ett bra sätt att prata om miljöfrågor och vår egen påverkan på miljön. Samtidigt är det en bra aktivitet för att stärka sammanhållningen, vilket känns extra kul och viktigt efter en lång tid av pandemi och restriktioner”, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Bland det som hittades och städades bort utgjordes en stor del av tobak. Hela 24 procent av allt skräp bestod av cigarettfimpar, och nästan en tiondel var snus- eller tobaksförpackningar. Bland skräpet fanns också lite mer oväntade och större saker som cyklar, solstolar och en soffa..!

”Även några pantförpackningar fanns bland skräpet. I Sverige är vi väldigt duktiga på att panta och har en hög återvinningsgrad på 88,8 procent. Föreningarna gjorde ett fantastiskt jobb, och när vi nu dessutom har pantat de pantförpackningar, som hittades, är vi ännu närmre vårt mål om 90 procents återvinning”, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera.

Det skräp, som ungdomarna samlar in, sorteras och kategoriseras. Att analysera det insamlade skräpet är en viktig del i arbetet med att minska framtida nedskräpning. Städa Sverige återkopplar statistiken från städningarna till samarbetspartners och kommuner, som sedan kan ta arbetet vidare lokalt.

———————————————–
Organisationen Ocean Conservancy arbetar för att skydda haven från vår tids största globala utmaningar. Tillsammans med samarbetspartners skapar man vetenskapliga lösningar för friska hav, för djur – och växtriket och för de samhällen som är beroende av havet.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!