Adidas löparsko UltraBOOST Uncaged Parley är till 95 procent tillverkad av plast som återvunnits från hav och stränder på Maldivderna.

Adidas tillverkar en miljon löparskor av ”oceanplast”

18 april, 2017ANNONS

Alltfler produkter tillverkas nu av plast, som återvunnits från hav och stränder. Senast ut i raden är Adidas, som lanserar löparskor bestående av 95 procent återvunnen ”oceanplast”.
Adidas-skon UltraBOOST Uncaged Parley running shoe sägs vara den första massproducerade fotbeklädnaden, som tillverkas av plastavfall insamlat från hav och stränder. Adidas-skon innehåller hela 95 procent ”oceanplast”, som samlats in på Maldiverna, medan resterande fem procent består av återvunnen polyester, som kommer från ”normala” återvinningskällor.

Designen till den ”oceanplastskon” är inspirerad av havsvågor, för att återspegla skons unika bakgrund och i namnet ingår även miljögruppen Parley for the Oceans, som arbetar för stoppa föroreningar i hav och oceaner.

För att tillverka UltraBOOST Uncaged Parley-skorna används en ny och specialutvecklad teknik, som gör det möjligt att omvandla polymererna i marint plastavfall till garnfibrer.

7.000 par skor har Adidas hittills tillverkat och för varje par går det åt i genomsnitt 11 insamlade plastflaskor. Adidas mål för år 2017 är att tillverka löparskor av minst elva miljoner insamlade plastflaskor från de vidsträckta och avlägsna kustområdena i Maldivernas övärld.

”Det här är ytterligare ett steg på vägen för Adidas och organisationen Parley for the Oceans. Vi åtar oss att under 2017 tillverka en miljon par skor av plast insamlad av Parley for the Oceans och vår yttersta ambition är att helt eliminera jungfrulig plast i våra produkter och vår leveranskedja”, säger Eric Liedtke, som är globalt varumärkesansvarig hos Adidas.

Adidas och Parley for the Oceans har tidigare samarbete kring produktion av sportprodukter av återvunnen “oceanplast”, bland annat i form av fotbollströjor till Bayern München och Real Madrid. (Läs HÄR).

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!