Exempel på engångsbestick tillverkat av torrformad fiber. (Bild AR Packaging/PulPac)

AR Packaging vill bli först med torrformade fiberförpackningar

9 mars, 2020ANNONS

Med strategin att driva hållbar innovation satsar Lundbaserade AR Packaging tillsammans med Göteborgsföretaget PulPac på en stor övergång till torrformade fiberförpackningar.

AR Packagings mål är att bli först på marknaden med kommersiellt hållbara och plastfria tråg och bestick för livsmedels-, take-away- och food service-sektorn. Bolaget vill bidra till innovativ processutveckling av helt fiberbaserade lösningar och har därför gått med i PulPacs teknikpool.

Som ledande förpackningsleverantör inom en rad branscher är AR Packaging engagerat i banbrytande utveckling av nya hållbara förpackningslösningar. Det finns en tydlig trend på marknaden att gå ifrån plastbaserade förpackningar utan att ge avkall på användarvänlighet och produktsäkerhet. AR Packaging säger att man nu går i täten för denna utveckling och siktar på att bli först på marknaden med torrformade fibertråg och bestick. I linje med denna strategi har bolaget gått med i PulPacs teknikpool och får därmed unik tillgång till optimerade processer för att kommersialisera helt fiberbaserade och förnybara engångsprodukter.

”Vi har stor erfarenhet av att lansera nya innovationer på marknaden genom framgångsrikt samarbete med innovativa samarbetspartners som är experter inom sitt område. Att vara medlem i PulPacs teknikpool visar vårt engagemang för att aktivt bidra till utveckling och industrialisering av hållbara torrformade fiberprodukter”, säger Ralf Mack, Group Innovation Director på AR Packaging.

Torrformad fiber, som uppfanns av PulPac år 2016, är idag skyddat med 38 patent och patentansökningar som kan täcka mer än 50 länder. Tekniken, som torrformar cellulosa till hårda förpackningar och engångsprodukter, är unik och skiljer sig från de traditionella metoderna för formning av cellulosa. Den torra tillverkningsprocessen gör det möjligt att ersätta engångsplast till ett lägre pris än vad som tidigare varit möjligt.

”Vi har placerat all immaterialrätt i en teknikpool i syfte att minska den globala användningen av engångsplast. Vi är glada över att ha AR Packaging som licenstagare och över deras åtagande att industrialisera torrformad fiber och bidra till vår teknikpool. Medlemmar i teknikpoolen betalar en royalty på sålda varor för att finansiera den ständigt pågående utvecklingen av tekniken för torrformade fiberförpackningar. PulPac är bäst i världen på utveckling av torrformad fiber och vi utökar våra immateriella rättigheter hela tiden”, säger PulPacs VD Linus Larsson.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!