”Ett stort steg för oss och en möjlighet att utöka vårt produktsortiment”, säger Michał Jarczyński. (Bild Arctic Paper)

Arctic Paper tecknar avtal om nedbrytbart förpackningspapper

22 oktober, 2020

Arctic Paper har tecknat avtal med Polens nationella centrum för forskning och utveckling (NCBiR) för samfinansiering av ett projekt med syfte att utveckla och implementera ett biologiskt nedbrytbart förpackningspapper med hög skyddsbarriär.

Arctic Paper skriver i ett pressmeddelande att projektets totala nettovärde uppgår till över 20 miljoner polska zloty, PLN (drygt 45 miljoner kronor) och det maximala beloppet för samfinansieringen är cirka 8,3 miljoner PLN (ca 19 miljoner kronor).

Syftet med projektet är att utveckla och implementera teknologi för tillverkning av en ny produkt: ett förpackningspapper med hög skyddsbarriär som är biologiskt nedbrytbart, antibakteriellt samt svamp- och mögelhämmande. Innovationsarbetet ska leda fram till lansering inom segmentet förpackningspapper av nya produkter med höga barriäregenskaper och biologisk nedbrytbarhet samt hög tryckkvalitet.

Arctic Paper skriver att förpackningspapper med hög barriär kan användas för produktion av exempelvis förpackningar för direktkontakt med livsmedel och förpackningar och produktblad för läkemedel.

Utvecklingen av det nya biologiskt nedbrytbara förpackningspappret ska ske vid polska bruket Arctic Paper Kostrzyn. (Bild Arctic Paper)

”Det här är ett stort steg för oss och en möjlighet att utöka vårt produktsortiment så att det även omfattar förpackningspapper, som har speciella barriärkvaliteter men som också är biologiskt nedbrytbara”, säger Michał Jarczyński, VD för Arctic Paper S.A.

Projektet kommer att genomföras vid polska bruket Arctic Paper Kostrzyn, som är det största av tre pappersbruk inom Arctic Paper-koncernen. De övriga är de svenska pappersbruken Arctic Paper Munkedals AB och Arctic Paper Grycksbo AB. Moderbolag i koncernen är polska bolaget Arctic Paper S.A., som också är största ägare i svenska förpacknings- och massakoncernen Rottneros AB.

Vid bruket Arctic Paper Kostrzyn tillverkas högkvalitativt obestruket träfritt papper för böcker, broschyrer. kuvert, mm. Sedan år 2019 producerar bruket även förpackningspapper under varumärket Munken Kraft.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!