Metsä Board använder artificiell intelligens för bland annat kvalitetskontroll vid linertillverkning. (Bild Metsä Board)

Artificiell intelligens innebär bättre liner hos Metsä Board

17 september, 2020ANNONS

Kartong- och liner-producenten Metsä Board har börjat använda artificiell intelligens för att producera vit kraftliner vid bruket i finska Kemi. Den AI-styrda linertillverkningen sker i ett samarbete med wellpapptillverkaren DS Smith.

”Med hjälp av AI kan vi producera den bästa linern för kundens wellpapplinje”, säger Ari Kiviranta. (Bild Metsä Board)

”Vår strävan är att kontinuerligt vidareutveckla prestandan hos våra kartong- och liner-kvaliteter. Vid produktion av kartong och liner är det flera kvalitetsparametrar, som måste balanseras mot varandra. Med data direkt från kundens konverteringslinjer kan vi hitta den optimala kombinationen. Dessutom kan vi följa leveranskedjans påverkan på kvalitetsegenskaper, exempelvis linerns fukthalt under transporten”, säger Ari Kiviranta, SVP Development hos Metsä Board.

Analyslösningar och teknologi till den AI-styrda liner-produktionen vid bruket i Kemi levereras av Valmet, som är en global utvecklare och tillverkare av processteknik, automation och tjänster för massa-, pappers- och energibranscherna.

Det är inte första gången Metsä Board använder AI i sin produktion. Ifjol började bolaget använda artificiell intelligens för kvalitetsstyrning av sin falskartongmaskin vid bruket i finska Kyro.

”Vi fortsätter att undersöka olika möjligheter att implementera artificiell intelligens även i andra produktionslinjer”, skriver Metsä Board i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!