Saveggys VD Vahid Sohrabpour (t. v.) och operative chefen Arash Fayyazi ser fram emot lanseringen av deras ätbara ”sprayfilm”. (Bild Green Challenge)

Ätbar spraybeläggning ersätter plastfilm på frukt och grönt

23 mars, 2022ANNONS

Lund-baserade food tech-företaget Saveggy har utvecklat en ätbar biobaserad coating, som kan ersätta den plastfilm, som vanligen används för att skydda och förlänga livslängden på frukt och grönsaker.

Saveggys miljövänliga och ätbara lösning grundar sig på forskning från Lunds universitet och den består av en vätska, som sprayas på frukt och grönt. På så sätt får produkterna en skyddande coating som ger samma förlängda hållbarhet som plastfilm.

Slanggurka är en typisk produkt som får förlängd hållbarhet om den innesluts i en plastfilm. Nu kan filmen ersättas av Saveggys spray- och ätbara biocoating. (Bild Saveggy)

Saveggys ”sprayfilm” har redan skapat stort intresse bland svenska livsmedelskedjor, bland annat ICA och Lidl, och nu träder också ett antal investerare in i bilden och satsar sammanlagt åtta miljoner kronor för att färdigställa den tekniska utvecklingen och möjliggöra en första pilotlansering i Sverige.
Investerarna består av SmiLe Incubators ängelinvesteringsbolag SmiLe Inject Capital, som investerar fyra miljoner kronor, samt Almi Invest GreenTech och Christer Fåhraeus FSG Fond.

”FoodTech är ett hett område och Saveggys innovativa lösning svarar på ett skriande behov inom livsmedelsindustrin att hitta miljövänliga alternativ till plastförpackningar. Vi ser en väldigt stor potential för bolagets skalbara teknik på en växande marknad ”, säger Ebba Fåhraeus, VD för SmiLe Incubator.

”Med dessa investeringar kan vi ta nästa steg i vår utveckling och på allvar börja förbereda oss för kommersiell lansering av vår produkt”, säger Vahid Sohrabpour, VD på Saveggy.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!