Allt förpackningsglas

Avancerad kamerateknik ger bättre glasåtervinning

19 maj, 2015

Svensk Glasåtervinning, delägare till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), investerar 15 miljoner kr för att ytterligare öka kapaciteten, höja återvinningsgraden och minska förlusterna i processen. Satsningen öppnar också upp för nyanställningar, enligt ett pressmeddelande.
Investeringen avser en ny, avancerad kamerateknik, som höjer återvinningsgraden och ökar sorteringshastigheten vid anläggningen i Hammar, Närke.

Alla förpackningar av glas, som samlas in runt om i Sverige, körs till Svensk Glasåtervinning i Hammar, Närke. I dag återvinns drygt 90 procent av det förpackningsglas, som används i vårt land. Sverige är därmed bäst i världen på att återvinna glasförpackningar.

”Vi är självklart stolta över vårt arbete och vår höga återvinningsgrad, men vi kan inte slå oss till ro. Vi tittar hela tiden på förädling av nya produkter och hur vi kan utveckla anläggningen i Hammar”, säger Hans Standàr, VD för Svensk Glasåtervinning. 

Alla glasflaskor och andra glasförpackningar, som samlats in, genomgår manuella och maskinella kontroller. Förpackningarna krossas till olika storlekar, beroende på vad materialet senare ska användas till. Det finns en rad faktorer, som påverkar processen och hur mycket som är möjligt att återvinna.

”Hur mycket som kan återvinnas styrs bland annat av vad vi konsumenter lägger i behållarna på återvinningsstationerna och att vi håller färgade och ofärgade glasförpackningar skilda åt. Nu investerar vi i ny avancerad kamerateknik, som kan skilja ut olika material ner till mikronivå, vilket innebär att vi minskar förlusterna avsevärt. Den nya processen medför bland annat att vi ökar hastigheten med 3 ton per timme”, berättar Hans Standàr.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!