Den fysiska detektorn för Mettler-Toledos nya röntgenteknik DXD- och DXD+ heter X36 X-ray Inspection System. (Bild Mettler-Toledo)

Avancerad röntgeninspektion hittar svårupptäckta föremål

29 september, 2022ANNONS

Mettler-Toledo, ledande leverantör av vägningssystem och analysinstrument, har utvecklat en avancerad röntgenbaserad inspektionsteknik som kan upptäcka även mycket små och svårupptäckta föremål i livsmedelsförpackningar.

Mettler-Toledo skriver i ett pressmeddelande att den nya tekniken har utvecklats inom koncernens affärsområde Product Inspection och att det är företagets hittills mest röntgeninspektionsteknik. Den nya tekniken – DXD- och DXD+ med ”dual energy”-lösning – tar enligt pressmeddelandet ett anmärkningsvärt kliv framåt vad det gäller förmågan att detektera föroreningar med låg densitet i förpackade livsmedelsprodukter. Den nya tekniken kommer att hjälpa livsmedelsproducenter att undvika produktåterkallelser, minska onödiga kostnader vid produktionsspill och förbättra produktintegriteten och varumärkesskyddet.

Detektortekniken DXD och DXD+ är optimerad för identifiering av främmande föremål som förkalkat ben, lågmineralglas, gummi och vissa plaster. Dessa typer av föroreningar är traditionellt sett svåra att detektera i röntgenbilder som genereras av  produkter, som har flera texturer, som till exempel förpackningar med pasta, kycklingbröst, korvar och varor baserade på frusen potatis.

Med den nya avancerade tekniken – tillsammans med Mettler-Toledos intuitiva nya programvara för avancerad materialdiskriminering, som från röntgenbilden kan separera och avlägsna det prominenta materialet i livsmedelsprodukten – kan man avslöja närvaro av föroreningar med låg densitet. Exempelvis kan man med tekniken upptäcka små ben- eller gummibitar (två millimeter eller mindre) i förpackningar med kycklingbröst eller potatisprodukter.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!