Kefir-förpackningarna med illustrationer av Röda Torget-byggnader drogs snabbt in, när kriget i Ukraina började, men nu är Kefir tillbaka på den svenska livsmedelsmarknaden i nya ”avryssifierade” förpackningar. (Foto Arla. Bilden är ett montage)

”Avryssifierad” Kefir är nu tillbaka i livsmedelshyllorna

20 april, 2022ANNONS

När Ryssland invaderade Ukraina drog Arla Foods i Sverige in sin filmjölksprodukt Kefir, eftersom förpackningen hade en bild från Röda Torget i Moskva – men nu är Kefir tillbaka i livsmedelshyllorna med en ”avryssifierad” förpackning, som inte kan associeras med Ryssland…

”Förpackningen kunde associeras med den krigförande ryska regimen och det kändes inte bra”, säger Arlas kommunikationschef Caroline Starck. (Bild Arla)

En del ögonbryn höjdes i förvåning över Arlas beslut att dra in Kefir från livsmedelshyllorna i protest mot Rysslands invasion av Ukraina – men Arlas ledning försvarade beslutet med att man inte tyckte det var lämpligt att förpackningen hade en illustration, som visade några av de typiska byggnaderna på Röda Torget i Moskva. Det var alltså inte själva produkten Kefir, som var problemet – även om den i sig är mycket populär både i Ryssland och i andra delar av Östeuropa – utan det var förpackningsillustrationen (och den åtföljande texten ”Din ryska filkultur”) som fick Arla-ledningen att reagera.

”Just Röda torget tycker vi associeras ganska mycket med den ryska regimen, som ligger bakom kriget i Ukraina och det känns inte bra att förknippas med”, sade Caroline Starck, kommunikationschef på Arla Foods, till TT i samband med att produkten drogs tillbaka.

Men stoppet för Kefir varade inte mer än några veckor – medan man snabbt tog fram en ny och mer neutral förpackningsdesign. Och nu är Kefir-produkterna tillbaka i livsmedelshyllorna igen. Förpackningen har ”avryssifierats”: Röda Torget-byggnaderna är borta liksom texten ”Din ryska filkultur” – och därmed finns inte längre några designelement på förpackningarna, som kan associera den svenska Kefir-produkten med den krigförande ryska regimen.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!