Axfoods nya högautomatiserade logistikcenter uppförs i Bålsta, norr om Stockholm. (Bild Axfood)

Axfood bygger hypermodernt och automatiserat logistikcenter

15 november, 2019ANNONS

Livsmedels- och detaljhandelsföretaget Axfood ska bygga ett nytt logistikcenter i Bålsta utanför Stockholm. Anläggningen, som ska vara i full drift år 2023, kommer att bli en av de största och modernaste i Europa för distribution av livsmedel till såväl butik som e-handel.

Axfood har nu tecknat avtal med holländska företaget Witron, som ska svara för produktion och installation av logistikcentrets avancerade automationslösningar. Enligt Axfood uppgår den totala avtalade investeringen med Witron till 240 miljoner euro (ca 2,6 miljarder kronor) under perioden 2019-2023.

Axfood skriver i ett pressmeddelande att Witron, som är marknadsledare inom såväl dynamisk lager- och plockhantering som end-to-end logistiklösningar, kommer att leverera en driftsäker automationslösning för stora volymer i samtliga temperaturzoner.

”Jag är glad att vi nu har tecknat avtal med Witron. Det innebär att vi har alla viktiga pusselbitar på plats för fortsatt framdrift av bygget av vårt högautomatiserade logistikcenter utanför Stockholm. Lösningen kommer att ge oss en mer flexibel, effektiv och hållbar logistikkedja för varuförsörjningen till våra butiker och leveranserna kopplade till vår snabbt växande e-handel. Med investeringen tar vi ett stort steg in i framtiden och stärker hela Axfood-familjens konkurrenskraft”, säger Klas Balkow, VD och koncernchef för Axfood.

Det nya högautomatiserade logistikcentret kommer att ersätta Axfoods nuvarande lager i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra. Dessutom skapas utrymme att öka kapaciteten med minst 40 procent jämfört med dagens volym i de befintliga sex lagren. När logistikcentret är i full drift, ska det hantera både plock och leveranser till såväl butiker som e-handelskunder. Centret kommer att samordna stora delar av den logistikverksamhet för Stockholm, Mälardalen och norrut, som idag står för cirka 60 procent av volymen.

”Det känns mycket bra att ha avtalet om den viktiga automationslösningen klart. Witron är en etablerad och stark partner. I övrigt har vi full framdrift. I början av september beviljades vi bygglov och markförberedelserna för att uppföra lagerbyggnaden har påbörjats. Vi har tecknat avtal om ett nytt planeringsverktyg och styrningssystem för transportflöden och även skapat möjlighet att nyttja ytterligare mark i anslutning till befintlig fastighet. Alla steg syftar till att realisera det affärsvärde som satsningen på vårt nya logistikcenter syftar till”, säger Nicholas Pettersson, VD för Dagab, som är Axfoods inköps- och logistikbolag.

För att säkra finansieringen av investeringen i det nya logistikcentret och skapa en likviditetsreserv har Axfood ingått avtal med Swedbank och SEB om en femårig revolverande kreditfacilitet om 3,5 miljarder kronor.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!