Ball lanserar nu dryckesbägare i aluminiums som alternativ till bägare i plast, kartong eller formpressad fiber. Bägarna är avsedda för kalla drycker och kan återvinnas gång på gång. (Bild Ball Corp.)

Ball lanserar nya ”oändliga” aluflaskor och dryckesbägare

17 mars, 2020ANNONS

Globala metallförpackningskoncernen Ball Corporation slår nu ett slag för flaskor och dryckesbägare i aluminium, som ett fullgott alternativ till plastprodukter.
Den allra senaste nyheten från Ball är dryckesbägare i aluminium, som är tänkta att ersätta motsvarande produkter i plast, kartong eller formpressad fiber. Metallen i bägarna kan återvinnas och omvandlas till andra aluminiumprodukter i ett evigt kretslopp.

”Inom Ball arbetar vi ständigt med att ta fram banbrytande och hållbara dryckesförpackningar och vår senaste innovation är den oändligt återvinningsbara Ball Aluminium Cup, som är avsedd för kalla drycker och som är mycket robust trots sin låga vikt”, skriver Ball.

Balls dryckesbägare i aluminium lanserades först i ett pilotprojekt i USA i slutet av 2019, då man delade ut miljontals bägare på olika inomhus- och utomhusarenor runt om i landet. Bägaren blev väl mottagen av konsumenterna och nu bygger Ball en speciallinje för produktion av alubägare. Linjen ska kunna producera för fullt i slutet av år 2020.

Ball planerar också att introducera alubägaren i flera storlekar, som ska anpassas till behovet vid olika typer av anläggningar, där drycker serveras, som skolor, restauranger, hotell, fritidsanläggningar, parker, etc.

Sedan tidigare har Ball också producerat dryckesflaskor i aluminium, men nu har man utökat konceptet med en helt ny serie aluminiumflaskor, som man säger ger en helt cirkulär lösning och ersätter plastflaskor. De nya flaskorna finns i flera olika former och storlekar och kan anpassas för såväl drycker som andra livsmedel samt produkter inom kosmetika, hygien, etc.

De nya aluflaskorna är försedda med en återförslutbar skruvkork. Flaskorna marknadsförs som ”infinitely recyclable”, dvs. oändligt återvinningsbara, vilket innebär att de liksom de nya alubägarna kan återvinnas och omvandlas till nya aluminiumprodukter i ett evigt kretslopp.

”Diskussionen kring plastavfall i miljön har gjort att konsumenter nu kräver mer miljövänliga förpackningar för sina vardagsprodukter. Med vår ´oändliga´ aluminiumflaska har vi utvecklat en verkligt cirkulär förpackningslösning”, säger Jason Galley, chef för innovation och hållbarhet hos Ball.

Ball skriver att alla företagets aluminiumprodukter är tillverkade av endast ett material, vilket gör att de lätt kan källsorteras och återvinnas. Metallen kan återvinnas ett oändligt antal gånger och behåller sitt värde under hela återvinningsprocessen och kan på så sätt hållas i cirkulation på obestämd tid utan att bli avfall och hamna i miljön eller på deponier.

Ball skriver också att återvinningscykeln för exempelvis aluflaskor är cirka 60 dagar. På den tiden beräknas flaskorna återvinnas och metallen komma ut på marknaden igen, antingen som andra typer av aluförpackningar eller som aluminiumprodukter inom andra områden som elektronik, fordonsdetaljer, etc.

————————————————-
Ball Corporation är världens största tillverkare av aluminiumburkar med en nettoomsättning på motsvarande cirka 115 miljarder kronor (2019). Ball är också den största leverantören av dryckesburkar i aluminium i Norden och levererar till de flesta av de större varumärkena för läskedrycker och öl, som finns till försäljning här. I Sverige har Ball tillverkning i Fosie utanför Malmö (f.d. Rexam). Ball har också tillverkning i Danmark och Finland.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!