Balpressen MP 270 MH – med smeknamnet ”Mega” – är försedd med ”turbo” som ger den extra hög kapacitet. (Bild Teddy Strandqvist)

Balpress från svenska Presona först i världen med ”turbo”?

24 september, 2020ANNONS

Balpresstillverkaren Presona, med säte i skånska Tomelilla, har lanserat nya balpressen MP 270 MH, som är utvecklad efter ett nytt designkoncept, som ger pressen extra hög kapacitet samtidigt som den är kostnadseffektiv.
”Vi har i praktiken satt ett turboaggregat på en balpress. Det tror jag vi är först i världen med”, säger Presonas VD Stefan Ekström.

Den nya balpressen, som har det passande smeknamnet “Mega”, är tänkt för återvinnings- och sorteringsanläggningar eller andra verksamheter, där man har behov av att bala stora mängder material.

”Jag tror vi är först i världen med ´turbo´ på en balpress”, säger Presonas VD Stefan Ekström. (Bild Jesper Hultqvist

Presona skriver i ett pressmeddelande att hemligheten bakom den nya balpressens höga prestanda är parallella processer och självoptimering. När materialet, som ska pressas, faller ner i balpressen mäts dess densitet automatiskt och sedan optimerar balpressen sig själv för att förkomprimera materialet till 200 kg/m3. Det komprimerade materialet flyttas sedan till huvudpressen, som skapar färdiga balar samtidigt som nytt material förkomprimeras.

”Att kunna förkomprimera och göra färdiga balar samtidigt, innebär att kapaciteten blir mycket högre jämfört andra typer av balpressar på marknaden. Förkomprimeringen kan jämföras med ett turboaggregat – genom att öka densiteten på tillfört material får vi mycket högre effekt, alltså fler balar per timme. Det innebär att kostnaden per bal blir lägre”, förklarar Stefan Ekström.

Enligt Presona är MP 270 MH, som har en kapacitet på 45 ton material per timme, en riktig multimaterialmaskin. Pressen kan ta hand om wellpapp, plastfilm, hushållsavfall, tidningspapper, etc. och den har också ett särskilt program för att pressa PET, som kan vara ett svårt material för många balpressar.

”Den höga kapaciteten innebär att balpressen kan ersätta flera mindre balpressar till en betydligt lägre kostnad. Kostnaden per balat ton sjunker helt enkelt”, säger Stefan Ekström.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!