EPS-jätten BEWI förvärvar konkurrenten Jackon Group. Bilden visar Jackons anläggning i danska Hirtshals. (Bild Jackon)

BEWI slutför köpet av nordiska EPS-konkurrenten Jackon

4 augusti, 2022ANNONS

Skandinaviska EPS-aktören BEWI har nu fått myndighetsgodkännande till förvärvet av nordiska konkurrenten Jackon Group. Förvärvet inleddes i oktober förra året, men det är först nu, sedan BEWI fått godkännande från alla relevanta konkurrensmyndigheter i Norden och Tyskland som affären kan slutföras.

BEWI skriver i ett pressmeddelande att godkännandet i Finland är villkorat avyttring av två mindre anläggningar för tillverkning av isoleringsmaterial i cellplast (EPS) och godkännandet i Norge är villkorat avyttring av två mindre anläggningar i norra Norge för tillverkning av fisklådor i cellplast.

Christian Bekken är VD för BEWI. (Bild BEWI)

Enligt BEWI utgör de totala intäkterna för de fyra anläggningarna, som ska avyttras, mindre än två procent av det sammanslagna företagets årliga omsättning. Avyttringen av de fyra anläggningarna kommer att ske till marknadsmässiga villkor och den totala köpeskillingen förväntas uppgå till cirka 15 miljoner euro (ca 156 miljoner kronor).

”BEWI och Jackon är de två största integrerade leverantörerna av EPS i Europa och genom att kombinera de två uppnår vi marknadsledande positioner inom nästan alla våra marknadssegment, vilket stärker våra tillväxtmöjligheter”, sade BEWI:s VD Christian Bekken när förvärvsaffären inleddes i oktober 2021.

Det slutgiltiga genomförandet av Jackon-transaktionen förväntas nu ske under augusti 2022 och BEWI uppskattar att man förväntar sig ekonomiskt gynnsamma synergier av förvärvet i storleksordningen 12 till 15 miljoner euro eller mer. Den totala köpesumman för Jackons aktier uppges ligga runt 3,6 miljarder norska kronor.

Fisklådor i cellplast ingår i Jackons produktsortiment . (Bild Jackon)

Jackon-gruppen är en familjeägd industrikoncern med huvudsäte i norska Fredrikstad. Koncernen har cirka 850 anställda och omsatte år 2020 cirka 150 miljoner norska kronor. Jackon har en bred tillverkningsportfölj inom cellplast med allt från bygg- och isolationsprodukter till förpackningsprodukter. Företaget har mer än 20 tillverkningsenheter i Norge, Finland, Danmark, Sverige, Tyskland och Belgien samt försäljningskontor i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Det svenska huvudkontoret finns i Skövde.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!