BillerudKorsnäs nya förpackningspapper Repel Pure har en växtbaserad fettavvisande barriär, som är fri från högflourerade kemikalier. Kvaliteten ConFlex Repel Pure lämpar sig till förpackningar för feta livsmedel som smör, buljongtärningar, etc. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs har utvecklat papper med växtbaserad barriär

13 december, 2019ANNONS

BillerudKorsnäs lanserar Repel Pure, som är en papperskvalitet med en växtbaserad fettavvisande barriär och avsedd för förpackningar för feta livsmedel.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att förpackningar för feta livsmedel behöver en speciell ytbehandling, som är fettavvisande. Denna ytbehandling innehåller vanligtvis innehåller små mängder högflourerade kemikalier, så kallade PFAS. Med den nya papperskvaliteten Repel Pure får man i stället en fettavvisande barriär, som är helt biologisk och växtbaserad.

”Vi ser idag en ökad efterfrågan internationellt på alternativ till PFAS-behandlade produkter.  Efter att ha arbetat länge med att hitta ett hållbart alternativ till ytbehandling med högflourerade ämnen är vi idag mycket stolta över att kunna presentera pappret Repel Pure med en biobaserad barriär”, säger Helene Biström, chef för division Paper på BillerudKorsnäs.

Den biobaserade barriären på papper av förstklassig nyfiber gör Repel Pure till en fettålig livsmedelsförpackning, som också är miljövänlig. Repel Pure är förnybart och biologiskt nedbrytbart tack vare att barriären är växtbaserad.

Repel Pure är ett av resultaten av den miljardinvestering i ny teknik ,som BillerudKorsnäs gjorde förra året i sin produktionsanläggning i Skärblacka utanför Norrköping.

”Det är mycket glädjande att kunna lansera papper som på allvar utmanar konventionella förpackningslösningar ur ett hållbarhetsperspektiv. Samtidigt kan vi möta kundernas krav på flexibla förpackningsmaterial på en helt ny nivå”, säger Helene Biström.

Enligt BillerudKorsnäs finns det två olika kvaliteter av Repel Pure, dels Basix Repel Pure, som lämpar sig för enklare förpackningar som wraps och påsar till feta produkter som hamburgare, pommes frites, kakor, etc, dels ConFlex Repel Pure, som är avsett för mer krävande förpackningar som omslag till smör, buljongtärningar och liknande.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!