BillerudKorsnäs unika papperslaminat, utvecklat i samarbete med globala BASF, är hemkomposterbart och används till flexibla förpackningar för flera olika typer av livsmedel. (Bild BASF/BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs lanserar ett unikt flexibelt papperslaminat

4 december, 2020ANNONS

BillerudKorsnäs har i samarbete med BASF utvecklat ett unikt hemkomposterbart papperslaminat för flexibla förpackningar.
Laminatet kan användas till förpackningar för livsmedelsprodukter som kakor, glass, flingor, mejeri, fisk, kött och ost. Det är organiskt återvinningsbart och uppfyller dagens krav på hållbarhet.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att laminatet består av tre baskomponenter: BillerudKorsnäs papper ConFlex® Silk, en förseglingsyta gjord av BASF:s certifierade hemkomposterbara och delvis biobaserade biopolymer ecovio® samt BASF:s vattenbaserade lim Epotal® Eco 3675 X.

Laminatet består till stor del av förnybart material, som tillför nya alternativ för sluthantering av flexibla förpackningar genom att vara organiskt återvinningsbar. Alla komponenter är certifierade för hemkompostering enligt de officiella europeiska system, som finns för hemkompostering.

Förpackningar i det nya laminatet har samma prestanda som konventionella laminatförpackningar: de är punkteringsbeständiga, ger bra tryckbarhet, har utmärkta värmeförseglingsegenskaper och kan tillverkas på vanliga förpackningsmaskiner.

”Vi ville skapa ett pappersbaserat laminat med goda värmeförseglingsegenskaper genom att endast använda certifierade hemkomposterbara komponenter. Det finns en stark trend i samhället, pådriven av lagstiftning i vissa länder, att gå från plast till pappersbaserad förpackning. Dessutom är dagens flerskiktiga flexibla laminat svåra att återvinna. I BillerudKorsnäs hittade vi den perfekta partnern för att utveckla en certifierad hemkomposterbar lösning baserad på papper med bibehållen teknisk prestanda för traditionella laminat”, berättar Amir Pourirani, chef för global marknadsföring av biopolymerer på BASF.

Enligt målen i den europeiska strategin för plast i en cirkulär ekonomi bör alla plastförpackningar vara återvinningsbara eller återanvändbara år 2030.

”Med BASF:s certifierade hemmakomposterbara biopolymer och lim, hittade vi de perfekta komponenterna för att ta nästa steg mot en ny hållbar lösning för flexibla förpackningar. Vår gemensamma utveckling är ett framgångsrikt exempel på hur pappersbaserat och komposterbart material kan ersätta traditionella laminat för livsmedelsförpackningar och uppfylla hygien- och barriärkrav och möjliggöra många designmöjligheter precis som konventionella förpackningar, men med den avgörande extra fördelen att den är hemkomposterbar”, säger Markus Saari, affärsutvecklingschef på BillerudKorsnäs.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!