Med hjälp av BillerudKorsnäs nya digitala verktyg för livscykelanalyser av förpackningar kan förpackningarnas klimatpåverkan minskas med upp till 50 procent.

BillerudKorsnäs lanserar nytt verktyg för livscykelanalyser

26 maj, 2020ANNONS

BillerudKorsnäs har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för livscykelanalyser och utvärdering av miljöpåverkan av olika förpackningslösningar. Enligt verktyget skulle många företag kunna minska sina förpackningars klimatpåverkan med upp till 50 procent och undvika att tusentals ton koldioxid släpps ut.

Resultatet är baserat på ett stort antal livscykelanalyser, som BillerudKorsnäs genomfört med det nya verktyget. Företaget skriver i ett pressmeddelande att det digitala verktyget har fått ett varmt mottagande av kunder och varumärkesägare i deras jakt på att minska koldioxidutsläpp.

”Det finns en brist på kunskap på marknaden. Företag inser inte hur mycket de kan minska koldioxid- och vattenavtrycket från förpackningar. Det handlar om att optimera förpackningen för leveranskedjan och välj rätt råmaterial. Vanligtvis räcker det med små justeringar för att uppnå stora miljöbesparingar. Detta var anledningen till att vi introducerade ett verktyg för livscykelanalyser, för att bistå våra kunder med miljökunskap om deras förpackningar. Många kunder är förvånade när de ser resultaten och inser de potentiella besparingarna”, säger Johan Tegell, affärsutvecklingschef på BillerudKorsnäs.

Livscykelanalys är en teknik, som används för att bedöma miljöpåverkan kopplad till de olika stadierna i en produkts livscykel, från råvaruutvinning till tillverkning, transport, användning och sluthantering. Traditionellt sett tar det flera månader att genomföra en enda livscykelanalys på grund av den stora mängd data som måste samlas in från värdekedjan.

Det nyligen introducerade verktyget innehåller en omfattande databas med olika förpackningsmaterial, inkluderat data från BillerudKorsnäs egen produktion. Genom att välja ett antal parametrar kopplade till förpackningen, såsom material, storlek, produktionsplats samt transport- och sluthanteringsmetod, visas den totala mängden koldioxidutsläpp och vattenanvändning under förpackningens livscykel.

På BillerudKorsnäs används verktyget främst för att minska miljöpåverkan för kunder med produktion i Asien. Kunder kan sedan använda informationen i deras miljökommunikation och hållbarhetsrapportering.

Under året kommer BillerudKorsnäs att fortsätta att utveckla verktyget genom att inkludera fler datapunkter för olika material. Verktyget är tredjepartsverifierat och används på alla projekt inom segmentet Managed Packaging.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!