Recyclable Flow Wrap från BillerudKorsnäs sätter ny standard för förpackning av konfektyr. (Bild BillerudKorsnäs)

Flow wrap från BillerudKorsnäs sätter ny förpackningsstandard

29 september, 2020

BillerudKorsnäs lanserar, tillsammans med Syntegon Technology, Recyclable Flow Wrap – en återvinningsbar pappersbaserad flow wrap som sätter en ny förpackningsstandard och möjliggör en övergång från konventionell plast till ett barriärbestruket papper vid paketering av konfektyr.

Flow wrap är en typ av flexibla förpackningar som används för många produkter inom sektorn för snabbrörliga konsumentvaror (FMCG) och idag är plastfilm standard för denna typ av förpackning.

BillerudKorsnäs Recyclable Flow Wrap är en innovativ förpackningslösning, som baseras på primärfibrer från välskötta skogar. Materialet uppvisar hög barriärprestanda och kan återvinnas som papper. Produkten möjliggör övergång från konventionell plast till papper och uppfyller de medelhöga till höga barriärkraven för konfektyr- och bageriprodukter. BillerudKorsnäs har ansökt om patent för Recyclable Flow Wrap.

Recyclable Flow Wrap är utvecklad av BillerudKorsnäs i samarbete med förpackningsmaskinutvecklaren Syntegon Technology. (Bild BillerudKorsnäs)

”Vi är glada över att kunna lansera en pappersbaserad förpackningslösning för flow wrap-applikationer. Produkten är  återvinningsbar, och varumärkesägare behöver varken kompromissa med produktens hållbarhet eller produktiviteten jämfört med plastförpackningsalternativ”, säger Peter Åström, projektledare för Recyclable Flow Wrap.

Recyclable Flow Wrap  har verifierats av Syntegon Technology och testats i deras  uppgraderingsmodul för horisontella maskintyper som benämns ”Paper-ON-form”.

Uppgraderingssatsen ”Paper-ON-form” kan installeras på både befintliga och nya horisontella flow wrap maskiner från Syntegon Packaging Systems AG. Uppgraderingen har utvecklats i Syntegons eget utvecklingscenter i Beringen i Schweiz och består av en flow wrap-enhet samt verktyg för kallförsegling. Uppgraderingsmodulen används redan på befintliga linjer hos internationella tillverkare för förpackning av chokladkakor.

”För att framtidssäkra flow wrap lösningar måste vi ta ett helhetsgrepp. Vår uppgraderingsmodul gör det möjligt för kunderna att övergå till pappersförpackningar på deras befintliga Syntegon Packaging Systems horisontella flow wrap maskiner – genom att använda förpackningspapper med kallförsegling utan några hastighetsbegränsningar jämfört med nuvarande , säger Christoph Langohr, projektledare Sustainability Horizontal Packaging hos Syntegon Packaging.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att man med lanseringen av Recyclable Flow Wrap erbjuder en innovation, som är baserad på förnyelsebara och biologiskt nedbrytbara material och som möter varumärkesägares och lagstiftares behov av att minska nedskräpning och öka återvinning utan att kompromissa med barriäregenskaper.

—————————————————-
Syntegon Technology är en global leverantör av process- och förpackningsteknik. Företaget, som tidigare utgjorde förpackningsavdelningen inom Bosch Group, har sitt huvudkontor i tyska Waiblingen och över 6.100 anställda på 30 platser i mer än 15 länder. Företaget omsatte 1,3 miljarder euro under 2019.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!