Skal och skalrester från langustrar utgör råvaran till den komposterbara bioplastfilm, som utvecklats av skotska Cuan Tec. (Bild Dreamstime)

Bioplast av langusterskal blir film till brittiska förpackningar

12 juni, 2019

Brittiska detaljhandelskedjan Waitrose planerar att börja använda en bioplastfilm, tillverkad av langusterskal, till sina förpackningar med färsk och rökt fisk.

Bioplastfilmen är utvecklad av skotska CuanTec, med tillverkningsenheter i Motherwell och Oban, och råmaterialet är skal- och skalrester från langustrar, som processats av en fisk- och skaldjursindustri. Av langusterskalen kan man tillverka en naturlig biopolymer, som i sin tur kan omvandlas till en flexibel film. Bioplastmaterialet är komposterbart såväl i industriella anläggningar som i hemmakomposter.

”Den här tekniken representerar ett perfekta cirkulärt system, där vi skyddar ett livsmedel, omvandlar en avfallsprodukt till något värdefullt och minskar användandet av fossil engångsplast”, säger Cait Murray-Green, VD för CuanTec.

Det nya förpackningsmaterialet är ännu inte fullt utvecklat, men Waitrose hoppas att bioplastfilmen ska kunna börja användas inom 12 till 18 månader som alternativt förpackningsmaterial till flera av företagets fiskprodukter, inklusive rökt lax.

”Även om det här nya förpackningsmaterialet ännu inte är fullt utvecklat är dess potential oerhört spännande.
Att hitta ett plastalternativ, som inte går till deponi, är mycket viktigt för att vi ska nå vårt mål att se till att alla förpackningar till våra egna varumärken är helt återvinningsbara, återanvändbara eller komposterbara före år 2023”, säger Waitroses förpackningschef Karen Graley.

Enligt Cuan Tecs hemsida är företaget först med att ha utvecklat en process som med biologisk fermentering extraherar kitin ur langusternas skal. Processen använder sig av ofarliga bakterier och är utan skadliga kemikalier. Andra fördelar är att bioplastprodukten får antimikrobiella egenskaper och ger en glasklar film utan den gula skiftning, som annars associeras med kitosanbaserade bioplastprodukter.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!