Pappersbaserade förpackningar som kan beläggas med Skalax-barriären är exempelvis påsar med kryddor

Bioplastbaserad barriär som skyddar förpackade livsmedel

15 januari, 2018

Vid sin anläggning i Kristinehamn har Göteborgsbolaget Seelution startat produktion av den förnyelsebara och bioplastbaserade förpackningsbarriären Skalax®.
Seelution och dotterbolaget EmuTec är specialister inom emulsionsteknologi, förnyelsebara barriärer och högfunktionella bestrykningar. Den nya förpackningsbarriären Skalax är tillverkad av biopolymer, som utvinns från avfallsprodukter från jordbruket.

”De vanligaste barriärer, som finns i dag, är petroleumprodukter, men vår barriär är helt förnyelsebar. Det finns en stor efterfrågan på marknaden, vi har startat produktion och projekterar nu för att bygga ut verksamheten ytterligare,” berättar Jerker Nilsson, VD Seelution.

Barriärerna kan användas i exempelvis kryddpåsar för att hålla ytterskiktet fettfritt. Dessutom stängs syret ute ur förpackningen och på så sätt förlängs livsmedlets hållbarhet.

Kunderna är främst papperstillverkare och konverterare, det vill säga tillverkare av det färdiga förpackningsmaterialet. Seelutions barriärer appliceras på kundens produkter med befintlig teknik; så kallad dispersionsbestrykning.

”Seelution grundades hösten 2016 av en grupp investerare i Göteborg med tidigare erfarenhet från cleantech och pappersindustrin. En produktportfölj med förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar förvärvades och sedan sökte vi en lämplig anläggning för att sätta igång produktionen,” berättar Jerker Nilsson. 

I Kristinehamn, Värmland ca 25 mil km norr om Göteborg är det sedan länge fokus på pappersbranschen och där fanns företaget EmuTec. EmuTec tillverkade vaxemulsionsteknologi och produktionsanläggningen var också lämplig för Seelutions övriga produkter.

”De båda bolagen är verkligen en bra kombination och i slutet av förra året förvärvades således EmuTec av Seelution”, säger Jerker Nilsson.

N.B.: Tekniken bakom förpackningsbarriären Skalax utvecklades ursprungligen av innovationsföretaget Xylophane. Hösten 2016 förvärvade Seelution AB teknologin från Xylophane.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!