Bo Wallteg har ordet: Mindre CO2 från plast i 13 av 14 fall

PUBLICERAD: 29 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

|

Det är fyra år sedan vi kunde mötas på Scanpack i Göteborg, pandemin satte stopp för mässan förra året. I förra numret av nord emballage och i det senaste hittar du praktisk information om vad som händer dessa fyra dagar och vad utställarna visar i sina montrar. Låt oss se till att det blir en mässa som ger branschen skjuts in i framtiden, det brukar ju vara så att tiden efter präglas av mycket aktivitet.

Nu finns det tyvärr varningstecken som kan komma att innebära att det inte blir så den här gången. Inflation, räntor, elpriser, logistikproblem och tillgång på insatsvaror samt eländet i Ukraina är väl det mest framträdande, och när man ser det så här måste man fråga sig om vi överhuvudtaget kan se positivt på tiden efter mässan.

Elpriserna ställer till det både för industrin och privat. För alla i Elprisområde 4 och för den delen även 3, är det illa. Nyligen hade Packbridge och Livsmedelsakademin en presskonferens med representanter från båda industrierna, och det var inga positiva signaler som förmedlades där. Bageriet Pågen har redan tidigare flera gånger varit ute och varnat för de stora problem man upplever, och blir det så att man temporärt kan komma att stå utan energi är det riktigt illa. Nyligen upplevde man ett mikroavbrott i elförsörjningen och det tog flera dagar innan man fått ordning på ugnarna igen. Men, lösningen för oss svenskar är enkelt enligt Lorentz Tovatt, miljöpolitisk talesperson hos Miljöpartiet. Vi ska inte bekymra oss över bröd från Pågen, i stället ska vi köpa vårt bröd från Polarbröd som har billig energi. Hur dum får man vara som politiker? Jag trodde att de var tänkta att representera hela landet. Tack och lov tappade Miljöpartiet nu möjligheten att vara med och komma med ogenomtänkta förslag (skatten på bärpåsarna är ett annat exempel). De verkar vara experter på att fatta beslut utan att se konsekvenserna.

Nu är det riktigt bråttom för den kommande regeringen att lösa energiproblemet kortsiktigt för företag och privatpersoner och inte minst långsiktigt för att säkra landets energiförsörjning. Svenska Kraftnät sitter på mer än etthundra miljarder kronor (varför används de inte för att förbättra överföringen av el?) och Vattenfall, som ägs av staten har enligt uppgift betydligt mer än så. Det är våra skattepengar som hamnat på deras konton, samtidigt som intäkterna fortsätter att strömma in. Kanske finns ett förslag eller lösning framme redan när du läser detta, om inte är det illa.

I det lilla samhälle där jag bor har affären, som drivs av ett par som jobbar 24/7 och aldrig tar semester, fått en första elräkning för augusti på femtiofyra tusen kronor och EON lämnade det ”uppmuntrande” beskedet att september kan komma att hamna på nittio tusen! Alltså etthundrafyrtiofem tusen för en liten affär som inte har en chans att hantera det. Lösningen är i så fall att handlaren får skuldsätta sig, men vill han det? Tveksamt när man inte vet vad som kommer att hända. För hela södra Sverige är det här ett stort problem, många små butiker och bagerier till exempel, riskerar att slås ut, på grund av lamslagen politik genom de senaste åren.

Över till något helt annat – Håll Sverige Rent hade sin skräpplockardag i september. I samband med det sände man ut en pressrelease där man säger att i ett hållbart samhälle finns inget skräp. Inget fel på den tanken (även om det aldrig lär hända) men det man åter kan reta sig på är att man sätter likhetstecken mellan skräp och plast/plastförpackningar. Det är ju så mycket annat som skräpar ner, men plast får bli symbolmaterialet. Mest lär det vara cigarettfimpar man hittar, och där ingår plast i filtren. Plastpåsar har det till exempel varit dåligt med. Vid en tidigare skräpmätning i kommunerna var under en procent plastpåsar, men det är denna siffra vi jagar med skatter.

Vad som hela tiden glöms bort i den här diskussionen är att plast gör så mycket nytta. Fokus ligger på att materialen skräpar ner, vilket inte är bra men hänger på oss som personer, men det verkligt stora problemet missar man, CO2-genereringen som leder till växthuseffekten som vi alla känner av nu. Det är sant att plast är det material som genererar mest fossil koldioxid vid förbränning i våra avfallsförbränningsanläggningar, men man tar aldrig med i beräkningen den nytta materialen har gjort för att hålla nere CO2 under sin livstid.

Nyligen kom en högintressant rapport från McKinsley & Company som säger att plastmaterialen genererar mindre CO2 än alternativa materiallösningar i tretton av fjorton fall man räknat på. Det är minst sagt intressanta siffror som plastindustrin bör ta till sig och sprida, men är pressen intresserad? Bryr sig våra politiker om fakta eller går man på känslor? Nej pressen är inte intresserad av fakta, säger Mike Baxter från Berry Global i en intervju i senaste utgåvan av nord emballage. ”Tar du en diskussion baserad på fakta med dagspressen är du dömd att förlora”. Han ger ett talande exempel i intervjun.

Vad vi kan slå fast är att det finns väldigt mycket att diskutera och ta del av på Scanpack. Därför ska du naturligtvis ta dig dit. Det var länge sedan det var så angeläget!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx