Thankyous vatten på plastflaskor har sålts i volymerna 1500, 600 och 350 milliliter. Men nu är produktionen nerlagd, eftersom man inte hittar fullgoda förpackningsalternativ till plasten. (Bild Thankyou. Bilden är ett montage)

Brist på förpackningsalternativ stoppar vatten på plastflaskor

18 augusti, 2020

Australiska biståndsorganisationen Thankyou har stoppat sin produktion av vatten på plastflaskor, eftersom man inte hittar något acceptabelt förpackningsalternativ till plast!

Organisationen Thankyou grundades i Australien för 12 år sedan för att ge bistånd till behövande. Det började med förpackat vatten, avsett att hjälpa till att minska bristen på vatten runt om i världen. I dag arbetar 50 personer i organisationen och man marknadsför nu närmare 60 olika produkter i 5.500 butiker runt om i Australien. Förutom vatten omfattar produkterna andra livsmedel samt hygien- och babyprodukter och all vinst i organisationen går till folk i nöd.

Thankyous mål är att ge bistånd till behövande, speciellt de som lider brist på tjänligt vatten. Enligt organisationen saknar runt 900 miljoner människor säkert vatten och 4.500 barn dör varje dygn av otjänligt vatten. (Bild Thankyou)

Thankyou har sålt vatten på plastflaskor för miljontals australiska dollar om, året, men nu har förpackningsfrågan satt ett abrupt stopp för vattenproduktionen. Organisationen har jobbat intensivt med att minska mängden plast, som man använder och man säger att man insett att engångsflaskor i plast inte är bra för vår planet.

När Daniel Flynn, en av grundarna till Thankyou, nyligen talade på ett event i Australien, arrangerat av tidningarna Packaging News och Food & Drink Business, gav han det överraskande beskedet att man av förpackningsskäl slutat producera sitt Thankyou-vatten!

”Vi har sett på alternativ med bionedbrytbara produkter och kartonglösningar, men för att vara ärlig, var vi än landade, så kändes det bara som greenwashing. Varje steg lät bättre och smakligare. Vi kunde klicka för en grön ruta, men ju noggrannare vi studerade lösningen och ju mer vi såg på livscykeln för alternativen, desto klarare insåg vi att de inte var bättre för miljön. Vi har insett verkligheten och ser att för att vi ska kunna reducera den påverkan, som packat vatten har i världen, så har vi inget annat val än att sluta med det!”, sade Daniel Flynn.

Thankyous produktion av vatten på plastflaskor är nu stoppad och de sista flaskorna säljs i butikerna. Det innebär så klart ett stort inkomstbortfall för Thankyou, men inom organisationen tror man att man över tid kommer att hitta en ny lösning för vattnet, en lösning som ser annorlunda ut, men som är bra både för människan och miljön. Man har även andra nya lösningar på gång, för att kunna packa övriga produkter plastfritt.

”Det bästa ligger fortfarande framför oss. För att nå dit vi strävar, inser vi att vi ibland måste vidta åtgärder och utmana även våra egna system och strukturer och hur vi gör saker. Det här är inte slutet, det är bara början”, säger Daniel Flynn.

Av Bo Wallteg & JP Press

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!