En halv miljon 33-centiliters ölburkar med starkölen ”Stockholm Fine Festival” har blivit felmärkta och återkallas nu av bryggeriet Krönleins i Halmstad.

Bryggeri tvingas återkalla 500.000 felmärkta burkar

27 maj, 2019ANNONS

Halmstadbaserade Krönleins Bryggeri tvingas återkalla 500.000 ölburkar från Systembolaget, sedan burkarna blivit märkta med fel volym. Ölet ifråga är Krönleins 7,2-procentiga starköl ”Stockholm Fine Festival”, vars 33-centiliters dryckesburkar fått den felaktiga volymmärkningen ”50 cl”.

Enligt uppgifter i flera media upptäcktes den felaktiga märkningen av personal på Systembolaget, varefter bryggeriet larmades.

”Risken är stor att vi måste hälla ut ölen och det blir en miljömässig katastrof”, säger bryggeriets VD Carl Krönlein till Aftonbladet och andra medier.

”Det är ju absolut inget fel på ölen, så det här är fruktansvärt”, säger Carl Krönlein. (Bild Sveriges Bryggerier)

Ingen tycks veta hur felmärkningen egentligen gått till – och hur den kunnat passera ända fram till fyllning och leverans…

Felet ska ha uppstått i samband med en designförändring på 33-centilitersburken. I den nya designen har volymen angetts till 50 cl i stället för 33 cl och sedan har felet passerat flera designgranskande ögon både hos bryggeriet, Systembolaget och burkproducenten! Och först när den halva miljonen ölburkar var levererade till olika Systembolagsbutiker runt om landet, var det någon som upptäckte felet och slog larm!

”Det är säkert tio personer, som tidigare har granskat designen och burkarna, men ingen har sett felmärkningen!”, säger Carl Krönlein uppgivet.

Krönleins Bryggeri ska nu undersöka möjligheterna att märka om de felaktiga burkarna, men det är inte säkert att det går att genomföra. Regler och förordningar om märkningar på livsmedelsförpackningar är mycket strikta och noggranna och risken är stor att en ommärkning blir för komplicerad och dyr – och då måste ölen destrueras.

Totalt rör det sig om cirka 165.000 liter starköl som i så fall måste hällas ut.

”Det är ju absolut inget fel på ölen, så det här är fruktansvärt”, säger Carl Krönlein.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!