Ball har träffat avtal om köp av el från vindkraftverk i Sverige och Spanien.

Burkjätten Ball satsar stort på el från vindkraftverk i Sverige

5 augusti, 2020

Globala metallförpackningsjätten Ball Corporation – störst i världen på aluminiumburkar – satsar nu på elförsörjning från svenska vindkraftverk. Satsningen är i linje med företagets övergripande hållbarhetsstrategi.

Ball skriver i ett pressmeddelande att man träffat två virtuella kraftköpsavtal (s.k. VPPA) i Europa avseende energiförsörjning med el från vindkraft. Det ena avtalet har träffats med Falck Renewables och gäller det svenska Brattmyrliden-projektet och det andra avtalet gäller det spanska Corral Nuevo-projektet. Avtalen omfattar totalt 93,4 megawatt vindenergi.

”Dessa energiavtal i Europa bekräftar vårt åtagande att minska koldioxidutsläpp inom vår verksamhet och värdekedja”, säger Kathleen Pitre. (Bild Ball Corp.)

”Dessa milstolpar till förnybara energiavtal i Europa bekräftar Bells orubbliga åtagande att minska absoluta koldioxidutsläpp inom sin verksamhet och värdekedja”, säger Kathleen Pitre, kommersiell chef och hållbarhetschef i Ball Corporation.

Ball skriver att man år 2019 var en av de tio största köparna av förnybar energi i USA. I april förra året tillkännagav företaget att det genomfört både en vind- och en solenergi-VPPA för 388 MW ny förnybar energi för att adressera 100 procent av sin nordamerikanska elbelastning fram till 2021.

Ball skriver också att kraftköpsavtalen (VPPA:erna) i Sverige och Spanien visar på Balls branschledande ansträngningar för att snabbt expandera sina framgångar för förnybar energi. Tillsammans kommer Balls andel av vindprojekten Brattmyrliden och Corral Nuevo att under 2021 generera nästan 308.000 megawattimmar förnybar el i Europa – vilket motsvarar elbelastningen hos cirka tio av Balls anläggningar för dryckesförpackningar.

”Båda projekten kommer att göra det möjligt för oss att ta itu med en betydande del av vår europeiska elanvändning med ny vindkraft och påskynda framstegen mot våra nyligen godkända vetenskapsbaserade mål”, säger Kathleen Pitre.

Ball är världens största tillverkare av aluminiumburkar med en nettoomsättning på motsvarande cirka 115 miljarder kronor (2019). Ball är den största leverantören av dryckesburkar i aluminium i Norden och levererar de flesta av de största varumärkena för läskedrycker och öl, som finns till försäljning här.
I Sverige har Ball tillverkning i Fosie, Malmö. Fabriken är bland de första i världen som har fått en så kallad ASI-certifiering. (Läs HÄR)

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!