Carlsberg firar sitt 175-års jubileum med ett specialöl, förpackat i en 75-centiliters ”champagneflaska”. (Bild Carlsberg)

Carlsberg 175-års jubilerar med öl på ”champagneflaska”

7 april, 2022ANNONS

I år fyller bryggeriet Carlsberg 175 år – och det firar man med det exklusiva jubileumsölet Anniversary Beer , tappat på 75 centiliters ”champagneflaska”. Ölet, som säljs på Systembolaget, kommer endast att finnas i en begränsad upplaga på 2.000 exemplar.

Carlsberg grundades av J.C Jacobsen. (Bild Carlsberg)

Carlsbergs 175-åriga historia är en resa från ett litet lokalt hanverksbryggeri i Köpenhamn till ett stort kommersiellt bryggeri med världens första industriella forskningslaboratorium.

Carlsberg skriver i ett pressmeddelande att Carlsberggrundaren J.C Jacobsens utveckling från hemmabryggare till framgångsrik ölvisionär placerade tidigt både honom och Carlsbergs bryggeri på kartan för forskning och innovation. Inte minst genom upptäckten av den rena lagerjästen, ”Saccharomyces Carlsbergensis”, och utvecklingen av PH-skalan.

Jacobsens pionjäranda har under alla år inspirerat efterföljande bryggmästare att fortsätta att producera och utveckla ett öl som i reklamen numera presenteras som ”världens godaste öl – förmodligen”. Och för att fira de 175 åren lanseras nu ett speciellt jubileumsöl – en exklusiv ”Brut Beer” i limiterad upplaga, förpackad i en elegant 75-centiliters glasflaska och försluten med traditionell champagnekork.

Helena da Silva Friis är bryggmästare på Carlsbergs forskningslaboratorium. (Bild fr LinkedIn)

”På Carlsberg strävar vi hela tiden efter att utvecklas för att kunna erbjuda nya och förbättrade smakupplevelser. Tanken bakom jubileumsölet var att skapa en elegant öl långt från de många humlebomberna. Ett lite annorlunda öl för speciella tillfällen”, säger bryggmästare Helena da Silva Friis från Carlsbergs forskningslaboratorium.

Carlsberg beskriver Anniversary Beer som en låghumlad ”Brut Beer”, brygd med vetemalt, och därefter fermenterad med Montrachet-jäst. Resultaten är ett aromatiskt och krispigt öl med tydliga mineraltoner och inslag av grapefrukt, yuzu och rosenvatten. Alkoholhalten är sex procent.

”Med Anniversary Beer vill vi hylla vår anfader J.C Jacobsen och alla efter honom, som har verkat för att utveckla konsten att brygga öl”, avslutar Helena Friis.

Carlsberg Anniversary Beer säljs på Systembolaget från 22 april i en limiterad upplaga på 2.000 flaskor.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!