Höjda ölskatter och ökade konkurrens tvingar Carlsberg att stänga ner två av sina tio ryska bryggerianläggningar.

Carlsberg tvingas stänga två ryska ölbryggerier

3 februari, 2015

Ökad konkurrens och kraftigt höjda skatter på öl gör att danska bryggerijätten Carlsberg nu tvingas stänga två av sina tio bryggerianläggningar i Ryssland.
Carlsberg skriver i ett pressmeddelande att stängningen reducerar den ryska kapaciteten med 15 procent och att 500 – 600 anställda berörs.

Carlsbergs verksamheter i Ryssland ingår i bryggeriet Baltika, som blev helägt av Carlsberg för knappt tre år sedan. Den ryska marknaden har utgjort Carlsbergs enskilt största och svarat för 40 procent av bryggerikoncernens totala försäljning. Sedan början av 1990-talet har Carlsbergs investeringar i Ryssland uppgått till över 80 miljoner kronor. 

Ökade ryska ölskatter, som tillkommit för att försöka minska det utbredda alkoholmissbruket i Ryssland, samt  ökad konkurrens från andra aktörer på den ryska ölmarknaden, har dock satt hård press på Carlsbergs ryska verksamhet och i fjol tvingades man strypa produktionen vid två bryggerianläggningar.

Carlebergs skriver nu att man utvärderat sin produktionssituation i Ryssland och beslutat att stänga Baltikas anläggningar i städerna Chelyabinsk (Baltika-Chelyabinsk) och Krasnoyarsk (Baltika-Pikra).

Försäljnings- och distributionsverksamheterna i de två städerna kommer att finnas kvar, men leveranserna kommer att ske från Carlsbergs kvarvarande åtta bryggerier i Ryssland.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!