Carlsbergs nya ölflaska, som tillverkas av Encirc Glass och har 90 procent lägre koldioxidavtryck, testas nu på den brittiska marknaden. (Bild Carlsberg Group)

Carlsberg testar glasflaska med 90 procent lägre CO2-avtryck

18 februari, 2021ANNONS

På den brittiska marknaden testar Carlsberg en ny ölflaska, som har ett minskat koldioxidavtryck med upp till 90 procent. Flaskan, som är tillverkad av 100 procent återvunnet glas, är utvecklad i samarbete med den brittiske glastillverkaren Encirc Glass.

Carlsberg skriver att förutom den hundraprocentiga användningen av återvunnet glas har den kraftiga CO2-reduceringen uppnåtts tack vare att Encirc Glass enbart använder biobaserat bränsle vid tillverkningen.

Testet i Storbritannien sker inom Carlsberg Marston’s Brewing Company CMBC), som är det joint venture mellan Carlsberg UK och brittiska bryggeriet Martson’s Brewing, som bildades år 2020 och där Carlsberg Group satsade cirka 3,2 miljarder kronor (läs HÄR)

Till testet i Storbritannien har Encirc tillverkat en miljon exemplar av den nya flaskan, som ska marknadsföras med Carlsberg-ölet ”Danish Pilsner”. Testet ingår i Carlsberg Groups ”Together Towards ZERO”-program.

”Vi är mycket glada över denna banbrytande utveckling mot Carlsberg-flaskor med lågt koldioxidavtryck. I hela Carlsberg-koncernen arbetar vi för en koldioxidfri framtid och innovationer som denna i samarbete med Encirc är ett stort steg mot att göra den till verklighet”, säger Mark Comline, Senior Category Director Group Packaging Materials, Carlsberg Group.

Carlsberg skriver i ett pressmeddelande att glasflaskor står för cirka 10 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i CMBC-produkternas hela värdekedja fram till konsumenten har flaskan i sin hand. Den nya flaskan, som nu testas i Storbritannien, har med sin 90 procent lägre miljöpåverkan potential att gå från den förpackningstyp, som har högst CO2-påverkan, till att bli förpackningstypen med lägst CO2-påverkan.

”Det här är en viktig utveckling för glasproduktion. Vi visar att glas kan bli den mest hållbara av alla förpackningstyper och vi sätter en global standard, som hela glasindustrin bör följa”, säger Adrian Curry, som är VD på Encirc.

Flaskorna för ”Danish Pilsner” i Storbritannien har dessutom sedan tidigare gjorts 10 gram lättare för varje flaska, vilket innebar en besparing på mer än 130 ton glas under första året.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!