Daniel Carlsson förklarar hur Cellcombs nya absorbent fungerar. (Foto Robert Rundberget)

Cellcomb tillverkar banbrytande absorbent

24 november, 2015ANNONS

Företaget Cellcomb i Säffle, som är en av medlemmarna i det värmländska företagsklustret Paper Province, har nyligen installerat en helt ny produktionslinje. Den kommer användas för att tillverka ett flertal produkter riktade mot matförpackningsmarknaden. För vissa sorters livsmedel lovar Cellcomb fördubblad hållbarhetstid och dramatiskt minskade transportkostnader.
Den nya maskinen kommer tillverka så kallade ”food pads” med stängda kanter – en absorbent som placeras i livsmedelstråg under kött, kyckling, fisk, bär och andra livsmedel, som utsöndrar vätska. Absorbentens uppgift är att hålla maten fräsch längre genom att suga upp och kapsla in vätskan. Storleken kan anpassas till allt från små tråg i konsumentstorlek upp till stora leverantörslådor.

Det unika med Cellcombs nya absorbent är att kanterna är förseglade, vilket gör att den kan kapsla in vätskan under en längre period. Dessutom elimineras risken för att kemikalierna eller fibrerna i den absorberande kärnan ska läcka ut, vilket kan hända med öppna kanter. Med sådana egenskaper höjs matsäkerheten för konsumenten avsevärt. Företaget kan även tillverka en food pad där absorptionsmaterialet består av 100 procent cellulosa, vilket ger ännu högre matsäkerhet.

Den produkt, som företaget tror mest på, är något som kallas en ”aktiv absorbent”. Den kan förlänga hållbarheten på vissa livsmedel med över 50 procent och samtidigt dramatiskt minska transportkostnaderna och förbrukningen av förpackningsmaterial.

”Skillnaden mot en vanlig absorbent är att den här innehåller aktiva ingredienser. Vätskan, som sugs upp från maten, reagerar med våra aktiva ingredienser och utsöndrar förpackningsgas successivt. På så sätt kan vi hålla koncentrationen av gasen konstant, vilket gör att matens hållbarhet förlängs”, säger Daniel Carlsson, affärsområdeschef på Cellcomb.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!