Förpackningsgiganten Hans Rausing avled natten till den 30 augusti i sitt hem i England. Han blev 93 år gammal. (Bild Tetra Pak)

In memoriam: Hans Rausing – en svensk förpackningsgigant

2 september, 2019

Förpackningsgiganten Hans Rausing, under många år VD för Tetra Pak, har avlidit, 93 år gammal. Chefredaktör Bo Wallteg tecknar här ett minnesporträtt.

I slutet av förra veckan nåddes vi av beskedet att Hans Rausing avlidit i sitt hem i England. Han blev 93 år. Han var troligen den sista kvarlevande av de svenska industriledare, som lade grunden till vår moderna förpackningsindustri.

Hans Rausing tillträdde som VD för Tetra Pak år 1954 och blev kvar ledningen i strax över 30 år. Under denna tid utvecklades företaget från att ha varit en ren förlustaffär med sju anställda, till att ha trettiosex tusen anställda och vara ett av världens största, och mest betydelsefulla förpackningsföretag.

Tetra Pak är sprunget ur Åkerlund & Rausing där man börjat utveckla plastbelagd kartong för livsmedelsförpackning på 40-talet och ur detta föddes företaget år 1950. Det kom att bli femtiotalets största riskprojekt och problemen var många. Det var svårt att få tetraederna att hålla tätt och bristen på finansiering gjorde sig ständigt påmind.

Hans Rausings far, Ruben Rausing, gjorde år 1954 sonen till VD för Tetra Pak International AB, ett val som möttes av skepsis från många håll, men Hans kom genom åren att bevisa att han var uppgiften mogen. Det skulle dock ta många år, ända in på 70-talet, innan Tetra Pak blev en ekonomisk framgång.

En klassisk bild. Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing (t.v.) tillsammans med sönerna Gad (mitten) och Hans (t.h.) vid prototypen till den maskin som användes för att forma och fylla de revolutionerande tetraeder-förpackningarna med mjölk. (Bild Tetra Pak)

Lanseringen av den fyrkantiga Tetra Brik under 60-talet var ett viktigt steg och utvecklingen av aseptisk förpackningsteknik som innebär att behovet av kylkedja inte var lika stort, kom att bidra till att livsmedel för första gången effektivt kunde transporteras till platser på jorden där behovet av livsmedel var stort.

1995 sålde Hans Rausing sin del av Tetra Pak till brodern Gad för sjuttio miljarder kronor. För att affären skulle kunna genomföras fick Hans lämna en stor privat kredit till sin bror, ” den största privata krediten någonsin i Sverige”, har han sagt.

Att bara sitta hemma och rulla tummarna och räkna pengar var inget för Hans Rausing, han gav sig snart in i ett nytt förpackningsprojekt tillsammans med sin mångårige vän Åke Rosén, grundare av Ecolean, som tillverkar system och förpackningar för flytande livsmedel. Förpackningarna har en intressant kombination av mineral och plast. Med andra ord blev han konkurrent med sitt tidigare företag, men självfallet i mycket liten skala. Idag äger familjen Rausing Ecolean. Företaget har, precis som Tetra Pak, haft en lång startsträcka men utvecklas nu mycket snabbt på global basis.

Jag hade förmånen att få sitta ner på tu man hand med Hans Rausing för en lång intervju, när Ecolean var ett ungt företag i början av 2000-talet. Det blev ett trevligt möte där Hans var mycket öppen, ett möte som också kändes formellt på ett lite gammaldags sätt.

Mötet inleddes med viss förvirring, eftersom jag inte fick sitta mitt emot Hans, jag skulle flytta ett steg åt sidan. Först förstod jag ingenting, men sen fick det sin förklaring, Hans hade nedsatt hörsel på ena örat och ville underlätta vårt samtal genom detta. Nu har jag snart skrivit om förpackningar i trettio år och träffat massor med människor i spännande möten, vissa minns man tydligare än andra, det här var ett av dem.

Den inbjudan per brev som jag senare fick, om att komma och hälsa på honom och hans fru Märit i hemmet i England, ”jag behöver få lite skvaller från svensk förpackningsindustri” stod det i brevet, blev tyvärr aldrig av. Det har egentligen retat mig under många år, och nu är det för sent.

Svensk, nej, global, livsmedels- och förpackningsindustri har mycket att tacka Hans Rausing för.”

Bo Wallteg, chefredaktör

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!