Med de nya, fastsittande skruvkorkarna på Coca-Cola Sveriges PET-flaskor sitter korken kvar på flaskhalsen efter öppnandet. (Bild Coca-Cola. Bilden hämtad från en introduktionsvideo om de nya korkarna)

Coca-Cola lanserar ”tethered” korkar på svenska marknaden

13 oktober, 2022ANNONS

The Coca-Cola Company i Sverige lanserar med början i oktober 2022 nya fastsittande skruvkorkar på sina PET-flaskor. Den nya designen gör att korken förblir fäst till flaskhalsen även efter öppning, vilket underlättar insamling och återvinning och förhindrar nedskräpning.

Fastsittande förslutningar är också något som föreskrivs i EU:s Engångsplastdirektiv (SUP) som börjar gälla 2024. Enligt direktivet ska alla dryckesbehållare av plast med volymer upp till tre liter från och med juli 2024 vara försedda med så kallade ”tethered closures”.

Vad ska de nya korkarna heta på svenska?

Tethered closures” eller “tethered caps” är engelska benämningar på den nya typ av skruvkorkar, där korken efter öppnandet sitter kvar, fast förankrad vid flaskhalsen. Det engelska ordet ”tehtered” betyder ordagrant översatt ”tjudrad” på svenska – men är det ett bra ord?
Några aktörer använder översättningen ”tjudrad” på svenska medan andra (som exempelvis packnews och Coca-Cola i Sverige…) använder den ”mildare” beskrivningen ”fastsittande”.  Ett annat använt uttryck är ”fastgjorda”.
Nu undrar vi vad ni läsare tycker? Vad ska vi kalla ”tethered”-korkarna på svenska? Maila ditt förslag till så får vi se vad vår lilla minienkät resulterar i..!

”Detta är en liten förändring som vi hoppas ska ha en positiv inverkan på miljön. Vi har redan gått över till att använda 100 procent återvunnen plast i våra PET-flaskor. De fastsittande korkarna är nästa steg under vår strategi ´World Without Waste´ och en viktig del av en större förändringsresa, där vi på sikt hoppas uppnå vår vision om en skräpfri värld”, säger Charlotte Kalin, hållbarhetsansvarig på The Coca-Cola Company i Sverige.

Coca-Cola i Sverige skriver i ett pressmeddelande att förändringen, som kommer att genomföras på samtliga PET-flaskor i sortimentet, initieras under hösten 2022 och planeras att vara klar senast 2023. Först ut blir varumärkena Fanta, Coca-Cola, Sprite och bonaqua.

Först ut med de nya skruvkorkarna på den svenska marknaden blir varumärkena bonaqua, Fanta, Coca-Cola och Sprite. (Bild Coca-Cola Sverige)

Sedan flera år tillbaka är alla flaskor och korkar från Coca-Cola i Sverige 100 procent återvinningsbara. De flesta svenskar är redan duktiga på att panta sina förpackningar med korken fastskruvad och med den nya korkdesignen kommer ännu färre korkar att gå förlorade, slängas eller glömmas i naturen innan de pantas tillsammans med flaskan.

”Vi är glada över att vi gemensamt inom EU arbetar för att minska nedskräpning av natur och hav. Att minska plastavfallet är avgörande, om vi ska kunna uppfylla våra miljömål och gå över till en mer cirkulär ekonomi. Att Coca-Cola i Sverige redan nu ställer om för att öka insamlingen och återvinningen av deras förpackningar ser vi som väldigt positivt”, kommenterar Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!