Coca-Cola har utvecklat en första provflaska tillverkad av återvunnet plastavfall från havet. Flaskan består till 25 procent av plast, som samlats in i Medelhavet. (Bilden är ett montage. Originalbild Coca-Cola Company)

Coca-Colas första provflaska tillverkad av plast från havet

8 oktober, 2019ANNONS

Coca-Cola Company meddelar att man har utvecklat en första provflaska, tillverkad med återvunnet plastavfall från hav och oceaner.
Flaskan, som hittills bara tillverkats i cirka 300 exemplar, är den första i sitt slag, där en stor del av plasten kommer från insamlad och återvunnen ”havsplast”. Enligt Coca-Cola visar detta på att det är möjligt att använda plastskräpet från jordens hav och oceaner även till förpackningar för mat och dryck.

De 300 provflaskorna består till 25 procent av återvunnen marinplast från Medelhavets vatten och stränder.

Coca-Cola skriver i ett pressmeddelande att visserligen är 300 provflaskor ett litet steg, men det visar att potentialen finns att med förbättrad återvinningsteknologi kunna återvinna plastavfall av vilken kvalitet som helst och förvandla det till sådan högkvalitativ plast, som behövs för livsmedelsförpackningar.

Med förbättrad återvinningsteknologi kan man med innovativa processer bryta ner komponenterna i plast och ”bygga om” dem så de blir så gott som nya. Detta innebär att plast av lägre kvalitet, som oftast lämnas till förbränning eller deponeras, nu kan få ett nytt liv. Det betyder också att mängden jungfruligt PET från fossila källor minskar, vilket resulterar i ett lägre kolavtryck.

Coca-Colas provflaska är resultatet av ett samarbete mellan Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) och The Coca-Cola Company.

Coca-Cola planerar nu att introducera den förbättrade återvinningsteknologin i kommersiell skala och i första hand använda plastavfall av såväl bättre som sämre kvalitet från befintliga återvinningsanläggningar. Från och med nästa år räknar man med att i begränsad omfattning kunna lansera flaskor, tillverkade med denna typ av återvunnen plast, på marknaden.

”Förbättrad återvinningsteknologi är oerhört spännande och potentialen för tekniken är enorm, inte bara för oss utan för industrin och samhället i stort. Det påskyndar utsikterna till en cirkulär ekonomi för plast, och det är därför vi investerar i detta. När den förbättrade tekologin kan tillämpas i stor skala kommer vi att se hur alla sorter av använda plaster kan återvinnas och omvandlas till högkvalitativ plast – inte bara en gång utan om och om igen”, säger Bruno van Gompel, teknisk chef och leverantörsansvarig för Coca-Cola Western Europe.

För att tillverka sin provflaska av ”havsplast” använde Coca-Cola sig av den återvinningsteknik för ”besvärlig” PET, som utvecklats av holländska företaget  Ioniqa Technologies BV och som vi tidigare skrivit om. LÄS HÄR!

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!