Coops pantbelagda dryckesflaskor består nu till stor del av återvunnen PET, s.k. rPET.

Coop börjar använda rPET i sina juice- och vattenflaskor

19 mars, 2019

De dryckesflaskor i PET, som Coop säljer under egna varumärken, har sedan tidigare försetts med pant, vilket ska vara en morot för konsumenten att se till att flaskorna återvinns korrekt. Nu har Coop dessutom börjat använda återvunnen PET, så kallad rPET, i sina juice- och vattenflaskor.

Under 2017 återvanns 84 procent av alla PET-flaskor i pantsystemet. Men PET-flaskorna, som återvunnits, har oftast blivit till andra plastprodukter, som till exempel fleece och inte till nya flaskor. Men den tekniska utvecklingen går framåt och nu blir återvunnen så kallad rPET en del av plastmaterialet för nya flaskor till Coops egna dryckesvarumärken..

”Vi strävar efter att utforma förpackningar, som har så låg miljöpåverkan som möjligt. Det är därför glädjande att vi nu tar ett stort steg närmare ett kretslopp för de plastflaskor, som vi säljer under egna varumärken, säger Anna-Karin Lindberg, chef för produktkvalitet och utveckling av Coops egna varumärken.

Så här mycket rPET innehåller Coops dryckesflaskor:

  • Coop juice 250 ml, Coop smoothie 250 ml och Coop shots 60 ml och 500 ml innehåller 75 procent rPET och 25 procent biobaserad plast (flaskorna byts i maj 2019)
  • Coop färskpressad juice 1 liter innehåller 50 procent rPET
  • Coop vatten 50 cl och 150 cl, stilla och kolsyrad (även smaksatt) innehåller 50 procent rPET.
Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jerry@packnews.com

Relaterade artiklar