Coop byter till återvunnen plast i alla butikspackade tråg med kött- och fiskprodukter. (Bild JP Press + Coop)

Coop byter till returPET och sparar 57 ton ny plast per år

8 april, 2021ANNONS

Coop kommer under våren 2021 att byta ut samtliga plasttråg, som används för butikspackade kött- och fiskprodukter. De nya förpackningarna är gjorda av transparent, återvunnen PET och kommer att bli återvinningsbara. Genom att byta förpackningsmaterial minskar Coop användningen av ny oljebaserad plast med 57 ton årligen.

Coop skriver i ett pressmeddelande att kedjans butiker idag använder livsmedelstråg i färgad cellplast eller PP (polypropen) för att butikspacka fisk- och köttprodukter. Det är visserligen material, som främjar hög livsmedelshygien, men som är gjorda av jungfrulig fossil råvara. De nya förpackningarna är istället tillverkade i återvunnen PET, så kallad rPET.

”Vi letar hela tiden fler sätt att minska vår plastanvändning”, säger Charlotta Szczepanowski. (Bild Coop)

”Vi letar hela tiden fler sätt att minska plastanvändning och öka återvinningen av material inom Coop. Nu tar vi ett steg till, när vi går över till fler förpackningar av återvunnen plast. Vi behåller samma höga kvalitetskrav, men till ett lägre klimatavtryck”, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef för Coop Sverige.

Coop skriver att bytet av förpackningar är en del av Coops strategi för att minska klimatutsläppen från den egna verksamheten. Alla plastförpackningar under Coops egna varumärken och i serviceförpackningar i butik ska senast år 2030 vara av 100 procent förnybar eller återvunnen råvara.

Under våren 2021 kommer även en stor mängd engångsartiklar i plast, såsom tallrikar, bestick och sugrör, att fasas ut ur Coops sortiment och ersättas med produkter av förnybara råvaror.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!