Rottneros Packagings helt biobaserade livsmedelstråg får ”tummen upp” av färdigmatsspecialisten Dafgårds. (Bild Rottneros Packaging)

Dafgårds gör ”tummen upp” för Rottneros biobaserade tråg

22 november, 2021ANNONS

Rottneros har i fem år koordinerat EU:s innovationsprojekt Pulpacktion, som syftar att utveckla en helt förnybar biobaserad förpackningslösning. Projektet avslutades i september i år och en av de varumärkesägare som gör ”tummen upp” för Rottneros tråg är välkända färdigmatsföretaget Dafgårds.

Företag och institut över hela Europa har deltagit i Pulpacktion, med Rottneros som den enda svenska industripartnern – och som koordinator. (Läs HÄR) Projektet utvärderades av två varumärkesägare inom livsmedelsindustrin med ett positivt resultat. En av dem var alltså Dafgårds.

Anders Wretman är Dafgårds produktchef för förpackningar. (Bild Dafgårds)

”Som en del av vårt ständiga förbättringsarbete jobbar vi med att optimera och hitta nya hållbara förpackningslösningar för färdigmaträtter. Genom vår medverkan i Pulpacktion-projektet har vi praktiskt kunnat testa helt biobaserade förpackningslösningar och vår utvärdering visar att dessa nya tråg uppfyller våra krav gällande livsmedelssäkerhet, kvalitet samt processprestanda. Vi ser denna typ av förpackningslösningar som ett möjligt sätt i framtiden att ytterligare minska vår klimat- och miljöpåverkan”, säger Anders Wretman, Dafgårds produktchef för förpackningar.

Pulpacktion har genomförts inom ramen för Horizon 2020 – ett EU-program för forskning och innovation – och har inneburit en chans för Rottneros att bedriva utveckling och testa material i en skala, som inte varit möjligt på egen hand.

Rottneros marknadsdirektör Kasper Skuthälla. (Bild Rottneros)

”Rottneros Packaging fokuserar på högkvalitativa livsmedelsförpackningar med mycket högt satta krav på dess egenskaper. Det gäller främst livsmedelssäkerhet, spårbarhet, finish och design samt barriäregenskaper för att uppnå en lång hållbarhet. De formpressade förpackningstråg, som Rottneros producerar, har en förnybar råvaruandel om 80–95 procent”, berättar Rottneros marknadsdirektör Kasper Skuthälla, som har varit med sedan projektet startade år 2016.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!