Startåret 1999 pantades 66 miljoner pantburkar i Norge och det har nu vuxit till nästan 1,2 miljarder pantbelagda burkar och plastflaskor år 2018.

Det norska pantsystemet firar tjugo år med insamlingsrekord

5 juni, 2019

Den 3 maj 1999 lanserades pantförsedda öl- och läskburkar i Norge, som alternativ till flaskor av glas och hårdplast. Nu firar man 20 år med ett nytt pantrekord, som sätter Norge i topp i världen.

Startåret 1999 pantades det 66 miljoner pantburkar i Norge och 2018 hade pantningen vuxit till rekordartade ca. 1,2 miljarder burkar och plastflaskor. Fjolårets notering kom efter en ökning av den norska pantsatsen. Första kvartalet i år pantades i vårt grannland 87,1 procent av alla pantburkar och 88,9 procent av alla pantplastflaskor, vilket gör Norge till bäst i världen.

”Inget annat land samlar in mer”, konstaterar Kjell Olav Maldum, som är VD i Infinitum.

”Detta är rekord för oss och inget annat land i världen samlar in mer. Och förutom återlämnade pantförpackningar, så fångas det upp stora mängder förpackningsmaterial från norska konsumenter. Till exempel återvanns hela 7.918 ton aluminium och 20.568 ton plast i fjol”, säger Kjell Olav Maldum, som leder pantföretaget Infinitum.

Det norska pantsystemet har under de gångna 20 åren utvecklats kraftigt vad gäller logistik och i dag skickas burkar och flaskor till återvinning på bästa möjliga sätt. Nästa år kommer det dessutom att öppnas en egen norsk anläggning för återvinning av pantflaskor.

”Handeln har tillsammans med konsumenterna genomfört omfattande omställningar till långt mer miljövänliga förpackningar. Burkar och plastflaskor, som återvinns, har ersatt det gamla återvinningssystem och glasflaskor har nu en mycket liten marknadsandel, vilket är bra, eftersom glas har en hög klimatpåverkan. Glasflaskor och glaskross, som hamnar i naturen kan dessutom orsaka skador och skogsbränder”, förklarar Kjell Olav Maldum.

I Norge har man också engagerat flera rikskändisar att uppmana och uppmuntra invånarna att panta mer. Statsminister Erna Solberg, alpina skidlegendaren Aksel Lund Svindal, artisten och musikern Ravi och hiphopgruppen Karpe Diem är några exempel på kändisar, som lär norrmännen att panta allt, alltid.

Per Øyvind Nordberg & JP Press

Relaterade artiklar