På sina europeiska marknader kommer Coca-Cola att börja använda den prisade kartonglösningen KeelClip istället för plastomslag på sina multipacks med dryckesburkar. (Bild Coca-Cola HBC)

Dryckesjättarna ersätter plast med kartonglösningen KeelClip

11 december, 2020ANNONS

I Europa kommer dryckesjättarna Coca-Cola och AB InBev att ersätta plastomslagen på sina multipack med dryckesburkar med prisade kartonglösningen KeelClip från Graphic Packaging International.

KeelClip, som vann utmärkelsen ”Public Award” i Carton Excellence Awards 2020, är en förpackningslösning för multipacks med dryckesburkar. Den är utformad för att ersätta konventionella plastalternativ och tillverkad i helt återvinningsbar kartong.

KeelClip fungerar för alla burkstorlekar. Dryckesburkarna kan orienteras så att maximal effekt av såväl förpackningens som burkarnas grafik uppnås. Multipacken blir lätt av bära och det är lätt att ta loss burkarna.

KeelClip är utvecklad av Graphic Packaging International. (Bild Graphic Packaging International)

KeelClip är utvecklad av Graphic Packaging International, som också utvecklat en speciell förpackningsmaskin för montering av KeelClip på olika storlekar av multipacks.

Först ut av Coca-Colas europeiska marknader att börja använda KeelClip har blivit Irland och Österrike, vilka tillsammans med 13 andra EU-länder ingår i Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC). Sammanlagt 28 länder ingår i Coca-Cola HBC, som uppger att man kommer att ha introducerat KeelClip på alla sina EU-marknader plus Schweiz i början av 2022.

CCHBC har investerat 15 miljoner euro i ett strategiskt partneravtal med Graphic Packaging International, som innebär att CCHBC ska installera elva KeelClip-maskiner i sju länder. Övergången till kartong- istället för plastomslag till multipacks beräknas spara 3.000 ton koldioxid och 2.000 ton plast om året.

CCHBC:s systerföretag Coca-Cola European Partners, där bland annat Coca-Cola Sverige ingår, kommer också att börja använda sig av KeelClip-konceptet till sina multipacks med dryckesburkar och i Storbritannien har dryckesgiganten AB InBev i dagarna introducerat KeelClip till multipacks med välkända ölvarumärkena Budweiser, Bud Light, Stella Artois och Beck´s.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!