Den nya wellpapplådan för jordgubbar och andra bär är tillverkad av färskfiber och har ett fotobaserat tryck med processfärger och full HD-teknik. (Bild Metsä Board)

Wellpapplåda för jordgubbar från DS Smith och Metsä Board

8 december, 2020

DS Smith och Metsä Board har tillsammans med partners utvecklat en modern och högkvalitativ wellpapplåda för jordgubbar och andra bär.

Enligt ett pressmeddelande är förpackningen tryckt med processfärg och full HD-teknik, vilket gett lägre färgåtgång och mycket hög tryckkvalitet med klara färger.

”Förpackningens design använde inte vektorgrafik som normalt för bärlådor utan istället ett fotobaserat flerfärgstryck. Det var en extremt krävande process, som förutsatte en bestruken vit kraftliner av hög kvalitet”, säger Ville Laiho från DS Smith, som producerade förpackningen.

Wellpappen, som användes, var en EB dubbelwell och tillverkad med Metsä Boards Pro WKL, 175 g/m², som ytterliner.

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att bärlådan är säker för direktkontakt med livsmedel, eftersom materialet är tillverkat av färskfiber. Dessutom tål en förpackning av färskfiber variationer av luftfuktigheten bättre än förpackningar av returfiber. På vägen från odling till konsument kan fuktförhållandena variera avsevärt och förpackningen måste därför skydda produkten i hela kedjan. Efter användning är wellpapplådan enkel att återvinna.

”Hållbarhet är en stark trend, vilket märks på att konsumenter och varumärken vill gå från plast till fiberbaserade material för att minska förpackningens koldioxidavtryck. Förpackningar av färskfiber är därför framtidens material”, säger Ilkka Harju, Packaging Design Director, EMEA and APAC hos Metsä Board.

Förutom DS Smith, var två andra företag i Metsä Boards Excellence Centre partnernätverk involverade: Marvaco som gjorde repron och Futupack som kommer att leverera mindre kvantiteter till odlare i samarbete med DS Smith.

Kontaktuppgifter

Metsä Board

Visa sida

Tel 358 104 654 644
Skicka epost

Po Box 10
FI-02020 Metsä

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!