Eastman planerar att uppföra världens största anläggning för kemisk återvinning av svårhanterbart plastavfall. (Bild Eastman)

Eastman bygger rekordfabrik för kemisk plaståtervinning

24 januari, 2022ANNONS

Globala kemi- och polymerkoncernen Eastman investerar en miljard US-dollar (ca 9,2 miljarder kronor) i en kemisk plaståtervinningsanläggning i Frankrike. Tillkännagivandet gjordes vid en gemensam presskonferens med Frankrikes president Emmanuel Macron och Eastmans VD och koncernchef Mark Costa.

Den nya anläggningen, som sägs bli världens största i sitt slag, kommer att använda Eastmans polyesteråtervinningsteknik för att återvinna upp till 160.000 ton av sådant svåråtervinningsbart plastavfall, som för närvarande förbränns. Enligt Eastman innebär deras teknik att man återvinningen resulterar i en motsvarande mängd ny plast, som är likvärdig med högkvalitativ jungfrulig plast. Med hjälp av effektiviteten hos Eastmans tekniken och förnybara energikällor, som finns tillgängliga i Frankrike, ska nytt plastmaterial kunna skapas med 80 procent mindre utsläpp av växthusgaser än med traditionella återvinningsmetoder.

”Vår polyesteråtervinningsteknik ger verklig cirkularitet åt svårhanterbart plastavfall. Det här materialet förbränns vanligtvis eftersom det normalt inte kan återvinnas mekaniskt eller också får sämre kvalitet om det återvinns med befintlig kemisk teknik. Med vår teknik bryts detta svåråtervinningsbara avfall ner till sina molekylära byggstenar och sätts sedan ihop igen för att bli ett förstklassigt material utan att prestanda och egenskaper försämras”, uppger talesmän för Eastman.

Eastmans VD och koncernchef Mark Costa. (Bild Eastman)

Eastmans projekt omfattar bland annat installation av en enhet som förbereder blandat plastavfall för bearbetning, en metanolysenhet för att depolymerisera avfallet samt polymerlinjer, där man ska producera en mängd högpresterande plastmaterial för special-, förpacknings- och textilapplikationer.

Eastman planerar också att etablera ett innovationscenter för molekylär återvinning. Detta innovationscenter ska främja alternativa återvinningsmetoder och tillämpningar för att bekämpa förbränning av plastavfall.

”Investeringen i Frankrike är ett betydande steg framåt i Eastmans strategi att accelerera en cirkulär ekonomi globalt. Eastman är stolt över att samarbeta med den franska regeringen för att aktivt bidra till Frankrikes och EU:s djärva åtaganden. Frankrike har visat sitt engagemang för en hållbar framtid och Eastman har satt upp liknande, ambitiösa miljö- och hållbarhetsmål. Tillkännagivandet idag har möjliggjorts tack vare stödet från president Macron, den franska regeringen och dess byrå Business France, som har arbetat med imponerande brådska för att möjliggöra och stimulera detta stora och komplexa projekt. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans på lång sikt och erbjuda nödvändiga innovationer för att återvinna plastavfall och skydda vår planet för framtida generationer”, sade Eastmans koncernchef Mark Costa på den gemensamma presskonferensen.

Återvinningsanläggningen och innovationscentret förväntas vara i drift år 2025 och förutom att skapa direkt sysselsättning för cirka 350 personer ska den även leda till ytterligare cirka 1.500 indirekta jobb inom återvinning, energi och infrastruktur.

Eastmans projekt har initialt fått stöd från flera globala producenter och varumärken, vilka är engagerade i att lösa det globala plastavfallsproblemet och som ser kemisk molekylär återvinning som ett viktigt verktyg för att uppnå cirkularitet. Bland kända företag, som gett sitt stöd och undertecknat avsiktsförklaringar för fleråriga leveransavtal med Eastman och den nya anläggningen, märks LVMH Beauty, Estée Lauder Companies, Clarins, Procter & Gamble, L’Oréal och Danone.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!