När Raflatac fick grönt ljus efter den långa pappersstrejken tog det mindre än en vecka innan produktionen av etikettmaterial var tillbaka på normala nivåer. (Bild UPM Raflatac)

Efter långa pappersstrejken: ”Business as usual” i Tampere

5 maj, 2022ANNONS

Den långa strejken vid UPM:s finska bruk slog hårt mot etikettmaterialtillverkaren UPM Raflatac – men nu är det ”business as usual” vid fabriken i Tampere. Det tog inte mer än en knapp vecka innan man var uppe i full produktionskapacitet igen.

Pappersstrejken vid UPM:s finska pappersbruk, som inleddes den 1 januari och inte blåstes av förrän den 22 april, hotade ett tag hela den europeiska förbrukningen av tidnings- och magasinspapper samt olika typer av specialpapper. UPM-dotterbolaget Raflatac, som är en global aktör inom olika etikettmaterial, drabbades också hårt av strejken och en allvarlig brist på etikettpapper hotade i hela Europa.

Men nu kan företagsledningen hos Raflatac konstatera att produktionen vid fabriken i finska Tampere (Tammerfors på svenska) är tillbaka på full nivå och att återhämtningen gick både snabbt och smidigt: Arbetarna vid fabriken i Tampere återvände till arbetet måndagen den 25 april och redan inom en vecka var man upp i normala produktionsnivåer igen!

UPM Raflatac skriver i ett pressmeddelande att de avtal, som nu träffats mellan de drabbade UPM-företagen och finska pappersarbetarförbundet Paperiliitto, kommer att resultera i förbättrad leveranssäkerhet för den globala etikettindustrin.

”Vi är glada över att ett nytt affärsspecifikt avtal nu nåtts med Paperiliitto, vilket gör att vi bättre kan betjäna våra kunder i framtiden. Avtalet möjliggör ytterligare produktionsflexibilitet vid vår fabrik i Tampere och ger oss möjlighet att bättre svara på efterfrågetoppar. Ett ökat kapacitetsutnyttjande öppnar också för framtida möjligheter för anställning”, säger Raflatacs VD Antti Jääskeläinen.

UPM Raflatac påpekar dock i sitt pressmeddelande att den snäva råvaru- och logistiksituation, som rått på etikettmarknaden sedan början av 2021 och som framförallt beror på negativa effekter av Corona-pandemin, ännu en tid framöver kommer att fortsätta att påverka den globala etikettindustrins leveranskedja. UPM Raflatac kommer noga att övervaka situationen och hålla kunderna informerade om tillgängligheten av berörda produkter.

Läs även HÄR om den finska strejkuppgörelsen.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!