På Emballator Innovation Center testar man nu burkar tillverkade i den vattenlösliga plasten PVOH. (Bild Emballator Innovation Center)

Emballator testar vattenlöslig plast till sina förpackningar

22 september, 2021ANNONS

Emballator-koncernens innovationscenter i Ljungby har man inlett tester med förpackningar av vattenlöslig plast, som kan reducera plastavfallet!

Anledningen till testet är att man ställt sig frågan om man kan producera sina plastförpackningar i ett material som kan lösas upp och därigenom reducera plastavfallet.

Christian Olsson är materialspecialist på Emballator Innovation Center. (Bild Emballator)

Vid Emballator Innovation Center har man nu tillverkat en transparent burk med lock i den vattenlösliga plasten PVOH. Det är en polymer som i och för sig redan finns kommersiellt, exempelvis som vattenlösligt omslag till diskmaskinstabletter, men på innovationscentret ville man hitta ett nytt användningsområde och undersöka om PVOH är möjligt att använda i någon av Emballators plastapplikationer.

”Många naturligt förekommande mikroorganismer har förmågan att bryta ner PVOH, när den placeras i jord, havsvatten eller avloppsvatten, utan att efterlämna skadliga rester som mikroplaster, utan endast koldioxid, vatten och biomassa”, förklarar Christian Olsson, materialspecialist på Emballator Innovation Center.

Emballator skriver i ett pressmeddelande att en förpackning designad i det här vattenlösliga materialet skulle bidra till att hålla miljön ren och fri från skräp och genom det minska plastavfallet.

Emballators första formsprutade burk i PVOH rymmer 60 ml och fylld med vatten är den helt upplöst efter en natt i kylskåpet – ett bra resultat enligt Emballator Innovation Center.

Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center. (Bild Emballator)

Eftersom PVOH finns i ett brett spektrum av kvaliteter, från de som är lösliga i kallt vatten till de som är lösliga i varmt vatten, kommer Emballator att kunna anpassa den här förpackningstypen för att möta varje kunds specifika behov.

”Med en väldigt bra barriär, som förlänger hållbarheten, samt förmågan att lösas upp i låga temperaturer är framför allt användningsområdet torra produkter. Det här PVOH-materialet kan exempelvis hålla kryddor och torrvaror färska. Även andra engångsförpackningar, som behöver en mer rigid förpackning, passar perfekt”, säger Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center.

 

——————————————–
Polyvinylalkohol (PVOH) är en polymer uppbyggd av tre grundämnen – kol, väte och syre. PVOH-materialet anses vara helt ofarligt och används allmänt som tillsats i livsmedel. I kontakt med vatten löses det upp helt och kan lätt omvandlas till vatten och koldioxid av bakteriella mikroorganismer.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!