Hur använder man plast och plastprodukter på ett hållbart sätt? Det ska Naturvårdsverkets guide ge svar på. (Bild www.freepik.com)

En ny guide som underlättar hållbar användning av plast

3 juni, 2022ANNONS

Naturvårdsverket har lanserat en ny guide, som ska underlätta hållbar och cirkulär användning av plast i allt från förpackningar och engångsprodukter till byggprodukter och möbler.

 

Framsidan på Naturvårdsverkets plastguide.

Guiden, som har tagits fram av forskare vid IVL och Profu för Naturvårdsverkets räkning, riktar sig dels till designers och konstruktörer, dels till inköpare och upphandlare. Den innehåller en mängd praktiska tips och goda exempel på hur plast kan användas så hållbart och cirkulärt som möjligt. Guiden omfattar produkter som engångsartiklar och förpackningar, artiklar som används inom vård och friluftsliv samt byggprodukter och möbler.

Naturvårdsverket skriver att plast har många viktiga egenskaper och används överallt i samhället. Men mångfalden och de olika tillsatserna, som tillförs plasten, kan göra det svårt att både återanvända och återvinna viss plast.

Emma Strömberg är forskare på IVL och en av författarna till guiden. (Bild IVL)

”En designer, som ska välja rätt typ av plast till en produkt, behöver ta hänsyn till dess klimatpåverkan men även andra miljöaspekter och om plasten går att återanvända eller materialåtervinna. I den här guiden finns många tips och råd för hur man kan resonera vid val av material till en specifik produkt”, berättar Emma Strömberg, forskare på IVL, som har varit med och skrivit guiden.

Av guiden framgår att den avsedda användningen för en plastprodukt avgör vilka miljöaspekter som väger tyngst. En förpackning som har kort livslängd behöver i första hand vara gjord av en plast som går att återvinna, medan exempelvis en möbel, där plast ingår, måste vara av bra kvalitet och gå att reparera så att den håller så länge som möjligt.

”Vid val av material kan man fundera på om man kan använda biobaserad plast, som är gjord av exempelvis sockerrör eller majs, istället för fossilbaserad. Man ska dock undersöka om denna plast kan återvinnas eller om den behöver vara biologiskt nedbrytbar, och då ha i åtanke att industriell kompostering kan krävas för att bryta ner den – en lösning som inte finns tillgänglig i Sverige”, säger Emma Strömberg.

”Guide för hållbar plastanvändning” kan läsas/laddas ner HÄR.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!