Vinnande förpackning i den nya specialkategorin ScanStar Student blev konceptet “Package for food and drink”, designat av Marianne Aalto från finska LAB University.

Enbart fiberbaserade bidrag deltog i ScanStar 2021…

2 september, 2021ANNONS

Den nordiska förpackningstävlingen ScanStar 2021 är nu avgjord. 14 förpackningar – alla fiberbaserade! – tilldelades ScanStar-utmärkelsen. Dessutom delades för första gången specialpriset ScanStar Student ut och den utmärkelsen gick till en finsk designstudent.

Totalt hade 32 förpackningar lämnats in till årets ScanStar och dessa bidrag täckte ett brett område inom förpackningsindustrin – allt från logistiklösningar och displayer till livsmedels- och presentförpackningar.

I sin sammanfattning av tävlingen konstaterar dock tävlingsjuryn att i år var alla insända förpackningslösningar – och därmed också alla vinnande förpackningar – fiberbaserade och tillverkade i kartong eller wellpapp! ScanStar-tävlingen är öppen för alla förpackningsmaterial och juryn uppmanar nu även tillverkare, designers och användare av förpackningar i andra material som glas, plast, metall, etc. att delta i tävlingen under kommande år!

Många tävlingsbidrag motiverades av miljöanspråk. Här saknades dock faktabaserad information , något som efterlystes av juryn. I tidens anda var många tävlingsbidrag plastsubstitut, men juryn konstaterar att professionella förpackningskännare vet att byte av material inte alltid minskar miljöpåverkan!

När det gäller specialtävlingen ScanStar Student hade bidrag kommit in från studenter från de flesta kända nordiska förpacknings- och designutbildningarna i Norden. Juryn konstaterade att kvaliteten på studenternas bidrag höll en generellt hög nivå och rekommenderar alla studentdeltagarna att delta i den globala World Star Student –tävlingen.

ScanStar är en gemensam nordisk förpackningstävling, som arrangeras årligen sedan 1969 av paraplyorganisationen Scandinavian Packaging Association (SPA). De årliga tävlingsarrangemangen alternerar mellan de nordiska ländernas nationella förpackningsorganisationer och Scanstar 2021 organiserades av Svenska Förpackningsgillet. Tävlingen är öppen för alla förpackningslösningar som designats, konverterats eller använts i ett eller flera av de nordiska länderna.

Samtliga vinnare av ScanStar-utmärkelsen är berättigade att deltaga i den globala tävlingen World Star, som organiseras av World Packaging Organisation (WPO)

Ordförande i årets tävlingsjury har varit Mikael Gällstedt, som representerade Svenska Förpackningsgillet. Jurymedlemmar har varit Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Danmark); Lars Windeman, Volvo Cars (Sverige); Ole Anton Bakke, Jotun A/S (Norge) och Oona Casalegno, LAB University of Applied Sciences (Finland). Dessutom fungerade Søren Rahbeck Østergaard (Danmark) som observatör för SPA i det virtuella jurymötet, som hölls tidigare i augusti.

Här nedan är kort info om samtliga vinnare i ScanStar 2021 (utförligare information med jurymotiveringar, etc förväntas inom kort publiceras på ScanStars hemsida)

ScanStar 2021-utmärkelser tilldelades:

Avocadoförpackning/BAMA Packaging
En plastfri kartongförpackning tillverkad av jungfruliga fibrer.

Recyclingkontainer/DS Smith
Wellpappbehållare för komprimerade burkar och PET-flaskor.

Pure-Pak® Imagine/Elopak
En modernare version av den klassiska vätskekartongförpackningen Pure-Pak

”Plants-per-post”/Glomma Papp
Transportförpackning i wellpapp för blommor och växter, som skickas med post.

Behållare för använda ansiktsmasker/Metsä Board
En aktuell lösning i pandemitider: en wellpappbehållare för använda ansiktsmasker.

Chokladdisplay/Smurfit Kappa
En wellpappdisplay för butiksexponering av Marabou Premium chokladkakor.

Transportlåda för färsk fisk/Smurfit Kappa
Wellpapplåda som designats både för att passa fiskar och för effektiv placering på pall.

Armatur av kartong/Smurfit Kappa
En annorlunda lösning för armatur från Fagerhult, tillverkad i solidkartong.

”EcoFreshBox”/Stora Enso
Behållare för färska jordgubbar och andra bär. Tillverkad helt i wellpapp och utan plast.

Transportförpackning för kylskåp/Stora Enso
Enkel men genial lösning i wellpapp som är enkel att återvinna för konsumenten.

“Lighting rack Multipack” /Stora Enso
Transportförpackning i wellpapp för ömtåliga armaturprodukter.

Vogue Scandinavia/Stora Enso
Kartongförpackning för modemagasinet Vogue Scandinavia, som kan användas som samlingsbox i bokhyllan.

Multiförpackning för dörrhandtag/DS Smith
Transport- och användarvänlig wellpappförpackning för dörrhandtag med tillbehör.

“The LM Box”/Boxon
En återförslutbar wellpapplåda, tillverkad av återvunnet material, som storleksanpassas efter produkt.

Student ScanStar:

“Package for food and drink”/Marianne Aalto, LAB, Finland
Juryn belönar Marianne Aalto för hennes kartongbaserade livsmedelsförpackning (bilden överst) som är både enkel och kreativ, med miljö- och användningsfördelar (Förpackningen har t.ex en integrerad gaffel). Designen gör förpackningslösningen lämplig för en storskalig marknad inom snabbmat och take-away, etc.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!