En rapport från Ramboll säger att engångs takeaway-förpackningar är bättre för miljön än återanvändbara servisprodukter. (Bild www.freepik.com)

Engångsförpackningar bättre för miljön än återanvändbara…

30 juni, 2022ANNONS

En rapport från danska globala konsultföretaget Ramboll, som grundar sig på flera vetenskapliga studier, drar slutsatsen att engångs takeaway-förpackningar har mindre miljöpåverkan än återanvändbara servisprodukter.

Rapporten välkomnas bland annat av finska Huhtamäki, som är en ledande aktör och tillverkare bland annat inom engångs- och takeaway-förpackningar.

Ramboll, som är ett danskägt ledande globalt ingenjörs-, design- och konsultföretag, har granskat 26 vetenskaplig studier som jämfört miljöpåverkan från engångsförpackningar med den miljöpåverkan som sker vid användande av återanvändbar servis i takeaway-miljöer.

Ramboll har nu publicerat en rapport av sin granskning i form av en ”meta-analys” och enligt den är återanvändbara serviser, när de används för hämtmat och drycker, mycket mindre hållbara än pappersbaserad engångsservis.

Thomasine Kamerling är hållbarhets- och kommunikationschef i Huhtamäki. (Bild Huhtamäki)

Enligt rapporten så orsakar de återanvändbara servisprodukterna större miljöpåverkan än engångsserviser därför att de kräver mycket energi och vattenförbrukning för sanering och rengöring plus att de har negativa miljöeffekter på grund av transporter, spill beroende på kross, mm.

”Denna nya studie av Ramboll kan läggas till den växande mängden bevis för att återanvändbara servisprodukter inte är lösningen för foodservicebranschen. Med tanke på de miljöutmaningar som våra samhällen står inför måste beslutsfattare vara särskilt medvetna om energi- och klimatpåverkan av sådana förpackningar, och fullt ut överväga rollen och fördelarna med förnybara, hållbart framställda pappersbaserade förpackningar i livsmedelssystem”, säger Thomasine Kamerling, hållbarhets- och kommunikationschef i Huhtamäki.

Ramboll har också tidigare på uppdrag av EPPA (European Paper Packaging Alliance) utfört livscykelanalyser, som avslöjade att återanvändbara servissystem, som användes i butiksmiljöer i snabbservicerestauranger, genererade 2,8 gånger mer CO2-ekvivalenta utsläpp och förbrukade 3,4 gånger mer sötvatten än pappersbaserade förpackningar.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!