Eson Pac Pharmas dotterbolag Märkas AB i Åstorp har övertagits av industrigruppen Volati. (Bild fr Märkas hemsida)

Eson Pac säljer Märkas AB till Volatis affärsenhet Ettiketto

23 september, 2020ANNONS

Förpackningsföretaget Eson Pac har sålt sitt dotterbolag Märkas AB i Åstorp till industrigruppen Volati. Märkas ska nu ingå i Volatis affärsområde Industri och affärsenheten Ettiketto.

”Vi är trygga i att lämna över Märkas AB till Volati”, säger Mårten Frostne. (Bild Eson Pac)

Eson Pac skriver i ett pressmeddelande att avyttringen ingår i Eson Pac Pharmas fortsatta satsning på att bli en renodlad partner inom förpackningslösningar till läkemedelsindustrin.

Märkas AB är ett dotterbolag till Eson Pac med cirka 80 anställda och produktion i skånska Åstorp. Bolaget grundades 1967 och tillhörde under många år Strålfors. Eson Pac förvärvade och lanserade Märkas som en egen verksamhet och ett eget affärsområde år 2018. Lanseringen skedde i samband med förpackningsmässan Scanpack 2018 i Göteborg (Läs HÄR).

Märkas utvecklar, tillverkar och säljer självhäftande etiketter och etiketteringsutrustningar för såväl konsumentvaror som för industriprodukter.

”Vi är väldigt trygga i att lämna över Märkas AB till Volati. Det ger en möjlighet för affärsområdet att växa vidare hos en välrespekterad och professionell aktör”, säger Mårten Frostne, VD för Eson Pac.

”Märkas är ett välskött bolag med en stark position inom etiketter”, säger Nicklas Margård, (Bild Volati)

”Märkas är ett välskött bolag med en bred produktportfölj och en stark position inom såväl grafiska etiketter som print & apply-systemlösningar. Vi ser Märka som ett utmärkt komplement till vår nuvarande verksamhet och ett bra tilläggsförvärv. Vi får delvis en ny kundbas med industriapplikationer, som vi inte har haft tidigare”, säger Nicklas Margård, chef för affärsområdet Industri hos Volati.

Inom etikettområdet äger Volati sedan tidigare Malmöbaserade Ettiketto, som förvärvades år 2011, och Helsingborgbaserade Beneli AB, som köptes tidigare i år (Läs HÄR). Tillsammans med Märkas AB bildar de tre etikettföretagen affärsenheten Ettiketto, som i sin tur ingår i Volatis affärsområde Industri.

”Vår bedömning är att vi kommer att kunna bli mer effektiva som etikettleverantör i och med köpen den senaste tiden. Vi har interna system som är skalbara både på IT- och finanssidan och som vi kommer att kunna dra nytta av”, säger Nicklas Margård i en intervju med Packnews.

När det gäller personalsituationen vid Märkas AB i Åstorp har de nya ägarna ännu inga direkta besked att ge.

”Rent personellt är det lite tidigt att uttala sig om vad som kommer att hända, men vi hoppas väl kunna göra en del rationaliseringar över tid, men inte med någon stor dramatik. Vi ser också möjlighet att växa genom att komplettera de olika teknikparkerna och kunna erbjuda mer till varje kund, som vi inte kunnat tidigare”, säger Nicklas Margård till Packnews.

Några ytterligare förvärv inom etikettområdet är för dagen inte aktuella för Volati och affärsområdet Industri.

”Nu har vi rätt mycket att stå i med två förvärv, Beneli och Märkas, på bara tre månader, så nu gäller det att se till att göra det här på ett bra sätt. Nu ska vi genomföra de tankar vi har för de här bolagen, så några direkt, nya förvärv är inte aktuella”, säger Nicklas Margård.

Volati, som startades 2003, omsätter cirka sju miljarder kronor. Volatis affärsidé är att kontinuerligt leta efter förvärvsmöjligheter i ett stort antal branscher och att köpa för att äga och utveckla och inte för att sälja.

”Vår bedömning är att det är ganska många europeiska spelare, som konsoliderar på kontinenten och vi känner att om vi ska vara konkurrenskraftiga över tid så behöver vi skapa lite stordriftsfördelar. Annars riskerar vi att tappa konkurrenskraft mot utländska aktörer” avslutar Nicklas Margård intervjun med Packnews.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!