Kakburkarna i plast, tillverkade av danska Superfos, som numera ingår i koncernen Berry Global, blev återvinningsbara genom att man skiftade färg på locket... (Bild Superfos)

Ett enkelt färgbyte gjorde att kakburken blev återvinningsbar

31 oktober, 2019

Det är ofta de små sakerna, som gör skillnad. Det gäller också för en kakburk i plast som brittiska detaljhandelskedjan M&S använder till en serie småkakor från företaget Park Cakes.
På kakburken, som tillverkas av danska Berry Superfos, har det tidigare helsvarta locket fått ny färg i form av en halvklar naturell färg – och den lilla förändringen har gjort att hela förpackningen nu kan återvinnas!

Förpackningen är märkt med det officiella brittiska märket “Widely Recycled”. Plastförpackningar med detta märke samlas in för återvinning av tre av fyra lokala myndigheter i Storbritannien. Den nya förpackningslösningen utan kolsvart plast är helt i linje med M&S mål att innan år 2022 ska all plast i verksamhetens butiker tillhöra kategorin “Widely Recycled”, som är det högsta steget i märkesordningen.

Kakburken till M&S Mini Bites fick halvklart lock i ”naturfärg” i stället för svart – och då blev hela förpackningen återvinningsbar. (Bild Superfos)

”Att använda en enkel halvklar naturell färg istället för svart är en tämligen okomplicerad förändring, men det har en konkret positiv påverkan på miljön. Vi har nu tagit bort en stor mängd icke-återvinningsbar plast från avfallsströmmen och vi har dessutom reducerat burkens vikt”, säger Nick Shaw, som är förpackningsansvarig på Park Cakes och en del av det team, som har stått för förpackningsprojektet tillsammans med Superfos.

Enligt Park Cakes är den nya förpackningen inte bara mer hållbar, den har också visat sig vara en kostnadsneutral lösning. Både Park Cakes och M&S är nöjda med slutresultatet och tycker att kakburken ser riktigt bra ut på hyllorna.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!