En sleeve i form av ett fisknät med fångade fiskar blev ”Best in Show” i 2020 Finat Label Awards. (Bild Finat)

Ett fisknät med taktil känsla fångade juryn i etikettävling

30 november, 2020

En heltäckande flasketikett i form av ett fisknät med fångade fiskar tog hem titeln ”Best in Show” i europeiska etikettorganisationen Finats tävling ”2020 Finat Label Awards”. Och en svensk etikett vann i gruppen ”Food Products”!

Flaskan med den vinnande etiketten.

Best in Show-etiketten är producerad av spanska IPE Industria Gráfica SLU för vinet Al Alba från vindistriket Rias Baxias, som ligger vid spanska Atlantkusten och är känt för sina vita viner gjorda på druvsorten Albariño.

Förutom att ta hem den prestigefyllda titeln ”Best in Show” vann ”fisknätsetiketten” även kategorin ”Non-Adhesive”.

Juryn fångades av vinetikettens känsla av realism, som bland annat uppnås genom att man applicerat taktilt lack över det tryckta fisknätet.

”Detta är en enastående etikett på flera nivåer. Den inkluderade den taktila effekten av ett fisknät, som producerades genom att applicera ett tydligt taktilt lack över den tryckta bilden av nätet ger en känsla av realism till denna sleeve. Högkvalitativ flexotryck av både fiskarna och nätet gör att designen sticker ut bland alla gruppvinnarna. Det taktila fisknätet gör det möjligt för kunderna att uppleva nätets känsla, medan de njuter av vitt vin”, skrev en entusiastisk jury i sin motivering.

Bland gruppvinnarna fanns alltså även en svenskproducerad etikett. Det var Skanem Skurup, som belönades i kategorin ”Food Products” med sin etikett till AbbasSkärgårdssill”. Etiketten är tryckt på ett filmsubstrat med flexo med sju färger samt halvtons screen i 133 lpi. Juryn uppmärksammade speciellt guldtrycket i sigillet och ordet ”Kungshamn” som man ansåg ger en touch av klass åt etiketten.

Svenska Skanem Skurups etikett till Abbas Skärgårdssill belönades i gruppen ”Food Products”. (Bild Finat)

Årets Finat-tävling hade lockat 264 bidrag från 44 företag i 23 länder. Förutom 39 kategori- och gruppvinnare delades 93 ”Highly Commended” certifikat ut. Flest bidrag kom från Frankrike (52), Turkiet (35) och USA (26) och inom de olika klasserna tillhörde de flesta etiketterna viner (59), andra alkoholhaltiga drycker (29) och kosmetika (27).

På grund av Corona-pandemin var den traditionella utdelningsceremonin för årets Finat Label Awards inställd och i stället sändes hela prisceremonin live över nätet från Finats lokaler i nederländska Haag.

HÄR kan du se hela prisceremonin i efterhand samt få info om samtliga prisvinnande etiketter.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!