Plaståtervinning hos Svensk Plaståtervinning i Motala. Foto: Peter Holgersson AB

EU ser över reglerna för återvunnen plast och livsmedel

8 december, 2021ANNONS

I veckan lanserade EU-kommissionen revideringen av reglerna för användning av återvunnen plast i livsmedelsförpackningar och andra applikationer för kontakt med livsmedel. Arbetet med ett utkast till kommissionens förslag till en ny förordning 282/2008 pågår endast till den 10 januari 2022.

Kommissionens förslag är en fullständig omarbetning av de befintliga förordningarna. Revideringen är brådskande eftersom det nuvarande systemet för förordningen inte fungerar: På mer än tio år har kommissionen inte officiellt godkänt en enda av de nu mer än tvåhundra återvinningsprocesser som klassificerats som säkra av EFSA, något den förväntas göra. Användningen av återvunnen plast (främst rPET) i livsmedelsförpackningar och annat material i kontakt med livsmedel baseras därför fortfarande på nationella specifikationer.

”Harmoniserade och tillförlitliga ramvillkor i hela EU är den viktigaste förutsättningen för en framgångsrik omställning av den europeiska (förpacknings)industrin till en cirkulär ekonomi”, säger Martin Engelmann, vd för den tyska förpackningsföreningen.

Förslaget fortsätter att att jobba för ett godkännande av återvinningsprocessen av kommissionen på grundval av EFSA:s slutsats. Som regel bör EFSA:s yttrande vara tillgängligt inom sex månader, senast efter 12 månader. ”Detta skulle vara en brådskande förbättring, eftersom EFSA:s bedömning i det nuvarande systemet tar upp till 18 månader”, säger Martin Engelmann.

 

Martin Engelmann hoppas på en snabbare behandling av förslaget än vad som brukar vara en norm.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!